nieuws

Voor het eerst dekvloeren van zelfverdichtend cement

bouwbreed

Voor het eerst in Nederland zijn dekvloeren uitgevoerd met zelfverdichtende cementgebonden mortel. Dat gebeurde bij de bouw van zes woningen te Nieuwerkerk aan den IJssel. Naar verwachting gaat dit type dekvloer een grote toekomst tegemoet. Het heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van de traditionele cementgebonden dekvloer.

Voordelen zijn bijvoorbeeld de zeer hoge verwerkingssnelheid, de aanzienlijke verbetering van de arbeidsomstandigheden, en de continue en hoge kwaliteit van het produkt. Die voordelen zijn het gevolg van een speciale bewerking van het cement en het droog aanvoeren van de grondstof. Op de bouwplaats wordt leidingwater toegevoegd volgens een van te voren ingesteld mengprocede, waardoor een constante kwaliteit wordt bereikt. De installatie neemt weinig ruimte in beslag.

Cantillana

Het cement, waarmee de zelfverdichtende dekvloer wordt vervaardigd, is afkomstig van Cantillana, fabrikant van droge mortels en hydraulische en kunststofgebonden pleisters, dochterbedrijf van Obourg.

In Nederland is Cantillana gevestigd te Poederoyen bij Gorinchem. Voorlopig wordt de grondstof voor de zelfverdichtende dekvloer nog aangevoerd van de fabrieken van Cantillana te Belgie, maar het is de bedoeling om het ook in Nederland te gaan produceren.

Het produkt heet flo-Cem en wordt geleverd onder de merknaam Mauer.

Geheim

Het geheim van de zelfverdichtende cementgebonden dekvloer zit in de samenstelling van de grondstof. De basis is APC (‘Artificial Portland Cement’), een kunstmatig bewerkte cement waarop wereldwijd patent is aangevraagd. De grondstof bevat bovendien fijne toeslagstoffen en een zorgvuldig uitgekozen mengsel van zandkorrels van verschillende afmetingen. Het gevolg is, dat voor het bereiden van mortel met APC half zoveel water nodig is als voor ‘gewone’ betonmortel. Pas vlak voor het ‘smeren’ van de mortel op de ruwe vloer wordt de grondstof gemengd met leidingwater. Cantillana zorgt daarbij niet alleen voor de droge mortel, maar ook voor de silo met menger en pomp. Het voordeel van het procede is, dat het werk te allen tijde onderbroken kan worden. Ook is het mogelijk om door te werken terwijl de silo bijgevuld wordt. Dat is regelmatig nodig, want er kan maar liefst 40 ton materiaal in een halve dag verwerkt worden.

De droge flo-cem komt vooralsnog uit Belgie, maar Cantillana verwacht binnen drie jaar een fabriek te ke openen te Poederoyen. Het terrein, gelegen aan de Maas, is reeds aangekocht en het is in gebruik voor de opslag van silo’s en andere Mauer-produkten. Cantillana levert sinds februari ook metselmortels op de Nederlandse markt. .

Enthousiast

De aannemer van de woningen te Nieuwerkerk aan den IJssel is Van Hoorn BV te Capelle aan den IJssel. Onderaannemer van het vloerenwerk is SBR Vloeren en Interieur BV te Rijswijk. Uitvoerder G. Tuinder is enthousiast over het nieuwe materiaal. Een zelfverdichtende cementgebonden vloer van Mauer flo-cem is na twee dagen reeds bekleedbaar. Schuren of polijsten achteraf, zoals bij een anhydrietvloer, is niet nodig. Het ‘enige echte gereedschap’ dat de vloerenlegger nodig heeft, is een aluminium drijfrei, om de gesmeerde mortel af te drijven.

Bevochtigen

Voor het smeren van de mortel moet een poreuze ondergrond bevochtigd worden. Langs de kanten worden stroken karton geplaatst. Naden en kieren worden afgedicht met schuim. Zeer fijne naden, waar wel water doorheen loopt, vormen geen probleem, want de mortel dicht ze af en verhardt snel. Ook de badkamervloer wordt gevloeid met Mauer flo-cem. Vocht vormt voor dit type vloer geen gevaar.

De prijs van de zelfverdichtende cementgebonden dekvloer is hoger dan die van een traditionele cementdekvloer. Daar staan echter een hoge kwaliteit en een grote produktiesnelheid tegenover. Waar twee vloerenleggers tot nog toe 150 tot 160 m2 cementdekvloer konden uitvoeren, zijn zij nu goed voor 900 tot 1000 m2 per dag. Daar komt nog bij, dat hoeken en randen niet apart afgewerkt hoeven te worden. De zelfverdichtende cementmortel bereikt het volledige oppervlak. De kwaliteit is bovendien hoog, omdat de grondstof en het mengprocede constant zijn.

Binnenkort wordt het tweede po met flo-cem dekvloeren uitgevoerd. Het is het politiebureau aan de Hoefkade te ‘s-Gravenhage.

Reageer op dit artikel