nieuws

Spano maakt spaanplaat uit ‘afvalhout’

bouwbreed

Spano maakt voor de produktie van zijn vrijwel formaldehyde vrije spaanplaat uitsluitend gebruik van ‘afvalhout’. Het bedrijf vindt vooral een goed afzetgebied in het Verre Oosten.

Spano in het Vlaamse Oostrozebeke is in 1964 opgericht en produceerde vlasvezelplaten. Door de opkomst van kunststofvezels stortte de markt volgens Spano voor vlas in. Het bedrijf is toen overgeschakeld op spaanplaat.

Daarvoor maakt het gebruik van stammetjes, uitsluitend afkomstig uit de uitdunning van bossen. Verder maakt Spano gebruik van boomtoppen en houtresten uit de meubel-industrie en zagerijen. Volgens het bedrijf waakt het ervoor dat er niet meer formaldehyde-emissie ontstaat, dan uit welk ‘natuur’hout dan ook vrijkomt. Bij de vervaardiging van de spaanplaat maakt het Belgische bedrijf geen gebruik van chloor, isocyanaten of fenol.

In de beginperiode lag de produktie op 60 m3 per dag. Nu bedraagt de produktie meer dan 3000 m3 per dag die wordt gerealiseerd op zes produktielijnen.

Van de produktie wordt 65% geexporteerd, waarvan een groeiend deel naar het Verre Oosten. Volgens het bedrijf vallen de transportkosten behoorlijk mee.

Het probleem zit nog wel in het vinden van retourvrachten.

Reageer op dit artikel