nieuws

Rijkswaterstaat stelt te hoge eis aan caissontransport

bouwbreed

‘Rijkswaterstaat Zeeland stelt ‘buitenproportionele’ en ‘oneerlijke’ financiele eisen aan de op een na grootste Belgische aannemer CFE/MBG, die samen met Grootint BV (van het Heerema-concern) de ‘Combinatie Erasmusbrug v.o.f.’ vormt en die de caissons voor de pijlers van de nieuwe Erasmusbrug in Rotterdam vervoert vanuit Antwerpen. CFE/MBG uitte die beschuldiging donderdag in kort-geding tegen de Staat bij de Haagse rechtbank.

Rijkswaterstaat heeft voor het vervoer van de eerste caisson in april over de Westerschelde via de Noordzee, de Nieuwe Waterweg en de Nieuwe Maas namelijk een onvoorwaardelijke bankgarantie van f. 20 miljoen geeist en wil dat ook doen voor de andere twee caissons die deze zomer nog zullen volgen.

Een dergelijke zogenaamde ‘On Demand’ bankgarantie moet als zekerheid dienen voor calamiteiten als aanvaringen van de caissons met andere vaartuigen of het zinken ervan. Ook als de schuld bij een derde partij ligt.

Hoewel CFE/MBG zichzelf met een reeks verzekeringen heeft ingedekt vond de Directie Zeeland van Rijkswaterstaat een hoge onvoorwaardelijke bankgarantie noodzakelijk.

“De verzekeringen dekken maar voor een paar miljoen en Rijkswaterstaat is als beheerder van de wateren volgens de wrakkenwet verplicht tot opruiming en berging bij een calamiteit”, aldus landsadvocaat mr. C. Grootveld. Die kosten zouden de beperkte aansprakelijkheid van de veroorzakers ver te boven ke gaan, aldus Rijkswaterstaat.

Niet bij andere bruggen

Namens CFE/MBG voerde raadsman, mr. J. Dingemans, onder meer aan dat het bewuste caissonvervoer niet gevaarlijker of ‘spectaculairder’ was dan eerdere transporten van caissons zoals bijvoorbeeld voor de aanleg van de Willemsspoortunnel en de nieuwe Brienenoordbrug in Rotterdam.

Geen bankgaranties

Voor die transporten zouden geen bankgaranties zijn geeist, hetgeen niet door Rijkswaterstaat kon worden tegengesproken. Bovendien zouden de strengste veiligheidseisen in acht zijn genomen door de Belgische aannemer.

Smit-Tak zorgt voor de sleep. Om die redenen vond CFE/MBG het ook onnodig dat schepen van Rijkswaterstaat ‘ter begeleiding’ waren meegevaren waarvoor Rijkswaterstaat alvast ruim 70000 gulden van de op de Rabobank in Utrecht gedeponeerde bankgarantie heeft afgehaald.

Voorts vindt CFE/MBG het oneerlijk dat hun banksaldo ook door Rijkswaterstaat wordt geplunderd als de schuld bij een eventuele aanvaring bij een derde zou liggen. Raadsman Dingemans vroeg aan rechtbankpresident, mr. A. van Delden, om Rijkswaterstaat te verbieden een bankgarantie te verbinden aan een onbelemmerde doorvaart en eiste ook terugstorting van de 70000 gulden die Rijkswaterstaat zich inmiddels heeft toegeeigend voor de ‘ongevraagde begeleiding’.

De rechter doet begin volgende week uitspraak.

Reageer op dit artikel