nieuws

Progressief Brits monumentenbeleid

bouwbreed

In de jaren vijftig realiseerde de vooraanstaande Britse architect sir Denys Lasdun een opmerkelijk ontwerp met vier slanke torens woningen rond een centrale kern met lift en trappehuis. De maisonnettewoningen lagen twee aan twee aan galerijen. Het vormde een hoogtepunt van het Britse betonbrutalisme.

Bijna veertig jaar na de ingebruikname moest de eigenaar beslissen of renovatie het op onderdelen verouderde gebouw zou ke redden. Aanvankelijk zag het er naar uit dat sloop zou volgen.

Maar inmiddels plaatste de Britse rijksdienst voor de monumentenzorg de toren op de lijst van beschermde monumenten. Hierop maakte architect Lasdun een renovatieplan waarbij de twee woningen naast elkaar tot een worden gekoppeld.

De sociale woningbouw in Groot Brittannie bestond indertijd uit opvallend kleine woningen. Dat leidde nu tot een aanvaardbaar renovatieplan, waarbij het karakteristieke complex behouden blijft.

Zowel eigenaar, architect als monumentenzorg toont zich gelukkig met dit compromis waardoor een heel jong monument bewaard zal blijven.

In ons land was sloop waarschijnlijker geweest, omdat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg nog geen enkele selectie van naoorlogse gebouwen heeft gemaakt, maar daar binnenkort aan toe hoopt te komen.

Vier slanke woontorens rond een centraal trappehuis in Londen uit 1955, van architect Sir Denys Lasdun, dat binnenkort als erkend monument wordt gerestaureerd.

Reageer op dit artikel