nieuws

Plan voor drie bedrijventerreinen rond Arnhem

bouwbreed

Ter versterking van de Gelderse economie zullen in Arnhem en het ten zuidoosten ervan gelegen Duiven drie bedrijventerreinen worden aangelegd. Onder de naam Centerpoort komen er twee langs de A12 in Duiven terwijl Arnhem en Rheden hun IJsseloord II willen ontwikkelen. Komend jaar al, zo wordt gehoopt, zullen delen van de terreinen in gebruik worden genomen.

Centerpoort is de verzamelnaam voor de plannen Meerslagen en Rijderbos in Duiven. Op het 20 ha grote Meerslagen zullen voornamelijk hoogwaardige bedrijven als computerondernemingen worden gevestigd. Rijderbos aan de andere kant van de snelweg is vooral bestemd voor de vestiging van transport- en distributiebedrijven. Dit plan omvat 70 ha. Rond de ontwikkeling van het 60 ha grote gebied IJsseloord II in Arnhem en Rheden zijn wat problemen. Het terrein is in het verleden ontgrond voor kleiwinning waarna de ontstane gaten zijn opgevuld met afval. Naar schatting is rond 450000 m3 deels vervuild afval gestort. Voor de sanering ervan hoopte Arnhem op een rijksbijdrage van f. 16 miljoen. VROM heeft laten weten slechts f. 6 miljoen te willen bijdragen zodat een gat van rond f. 10 miljoen is ontstaan. Dit te vullen vormt een probleem, mede omdat gemeente Arnhem en provincie Gelderland al acht miljoen voor de sanering moeten ophoesten plus nog eens f. 3 miljoen voor aanvullende voorzieningen. De voor de aanleg opgerichte Holding IJsseloord II – een samenwerkingsverband van de Gelderse Ontwikkelings Maatschappij GOM, Spitman IBA Milieu en Bruil Verenigde Bedrijven – steekt f. 12 miljoen in de ontwikkeling van het gebied. Na sanering zal 35 ha van het terrein worden bestemd voor de vestiging van hoogwaardige industrie en kantoren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels