nieuws

Nieuw koelmiddel voor dakcentrales tast ozonlaag niet meer aan

bouwbreed

De dakcentrales van Dutch Airco zijn vanaf heden met het koudemiddel KLEA-66 te leveren. Dit middel met een ODP (Ozon Depletion Potential) van 0, tast de ozonlaag niet aan. Het broeikaseffect ervan is ook veel minder dan van het R-22 koelmiddel waarvoor de KLEA-66 de vervanger is. Het is ook daarom dat het adviesbureau Uticon-Dynatherm een dergelijke dakcentrale heeft voorgeschreven voor het bedrijf Kreymborg te Gouda. Dit te meer omdat het koelmiddel R-22 op termijn wordt verboden. De door installatiebedrijf Verkaart opgestelde dakinstallatie is uitgevoerd met een retourventilator, een mengsectie voor vrije koeling, zakfilters, een verwarmingsbatterij en allerlei beveiligingen.

De regeling vindt plaats met behulp van een DDC-microprocessor, waarop een modem met afstandsbediening is aangesloten. De directe expansiekoeling is voorzien van een hermetisch uitgevoerde tweetoerencompressor, geschakeld volgens het Dahlandersysteem. Daardoor ontstaat bij deellast een laag krachtverbruik, vooral omdat het gehele verdamperoppervlak daarbij actief blijft. De twee, volgens Dutch Airco van den Berg v.o.f. uiterst geruisarme axiale condensorventilatoren, draaien slechts 650 toeren per minuut. Het stroomverbruik per ventilator is dan ook maar 0,51 A.

Airconditioner dakopstelling met alles erop en eraan, voorzien van nieuw koelmiddel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels