nieuws

Museum wijkt voor oprukkend zand

bouwbreed

Kent u het Deense Zandverstuivingsmuseum? Dit museum in Rubjerg Knude aan de noordwestkust van Jutland, dat door het oprukkende zand in het gebied dreigt te worden begraven, heeft van de natuur een jaar uitstel van executie gekregen.

Het museum, dat is gevestigd in de bijna honderd jaar oude woning van de vroegere vuurtorenwachter, zou vanwege de toenemende hoeveelheid zand die zich rondom het pand heeft verzameld dit jaar worden gesloten. Maar de grote hoeveelheid sneeuw die afgelopen winter in en om Rubjerg Knude is gevallen heeft het verzandingsproces afgeremd, waardoor het museum dit zomerseizoen nog op het oude adres kan blijven.

Wel staat vast dat het per 1 november de deuren op dit adres definitief zal sluiten. Ook zal het publiek deze zomer gebruik moeten maken van een nieuwe toegang en heeft men een aantal muren moeten stutten om te voorkomen dat deze bezwijken onder de grote hoeveelheid zand die zich rondom het gebouw heeft verzameld. Gehoopt wordt om voor het zomerseizoen van 1995 te ke beschikken over een nieuw onderkomen in dezelfde buurt.

Toen het Zandverstuivingsmuseum (Sandflugtsmuseet) in Rubjerg Knude in 1980 werd geopend stond al vast dat het gebouw nog slechts een beperkte tijd de strijd tegen de natuurelementen zou aanke. Gevreesd werd indertijd dat het huis van de voormalige vuurtorenwachter door zandafslag in zee zou storten. Later bleek dat het pand niet door het water, maar door het zand dreigde te worden verzwolgen. Het museum gaat min of meer aan zijn eigen succes ten onder.

In het pand wordt onder meer getoond hoe zand zich voortbeweegt en welke krachten daarbij optreden. Elke zomer komen enkele duizenden belangstellenden de interessante expositie bekijken. Het Zandmuseum zal overigens niet verdwijnen. Het is de bedoeling dat de expositie verhuist naar een locatie die een stuk verder landinwaarts ligt.

Denemarken bezit enige honderden historische landgoederen en kastelen. Sinds kort fungeren dertien van hen het gehele jaar door als hotels. Ze ke de gast van alles aanbieden: luxueuze kamers, copieuze maaltijden, een goede dienstverlening, maar ook spook- en andere schrikaanjagende verhalen. De ‘Herregardshoteller’ (landgoedhotels) liggen verspreid over heel Denemarken. Ze zijn luxueus ingericht in gebouwen waarvan de oorsprong in veel gevallen vele honderden jaren teruggaat en gelden als zeer romantische vormen van onderdak. Sinds kort werken de twaalf onder de naam Slots- en Herregardsferie samen om zich met name beter in het buitenland te ke profileren.

Tot de hotels die worden aangeboden behoort onder andere Kokkedal Slot in Brovst in Noord-Jutland, een voormalige koninklijke residentie, die uit het midden van de vijftiende eeuw stamt. In dit kasteel geraakte, volgens de overlevering, vierhonderd jaar geleden de dochter van de toenmalige bewoner, ridder Lykke, zwanger na een groots feest in de ridderzaal.

Om te voorkomen dat de familie er schande over zou spreken werd de jonge vrouw volgens het verhaal levend ingemetseld in een verborgen ruimte die uitgespaard was in een van de dikke muren van het kasteel. Haar geest schijnt af en toe nog door het gebouw rond te waren, want soms worden er in het kasteel ’s nachts vreemde geluiden gehoord.

Een ander voorbeeld van merkwaardige gebeurtenissen heeft betrekking op het Gammel Vraa Slot, niet ver van Aalborg, eveneens in Noord-Jutland. Van dit eveneens tot een luxueus hotel omgebouwde kasteel wordt gezegd dat het lange tijd ’s nachts bezoek kreeg van een van de overleden bewoners, de voormalige marine-officier Jentrgen Bille. Hij verscheen volgens de verhalen dan steeds in een rijtuig dat werd getrokken door paarden zonder hoofd.

Het mogen verhalen zijn die mensen de haren te berge ke doen rijzen, de gast hoeft er echt niet wakker van te liggen. De hotels staan borg voor een veilig en ongestoord verblijf, met de gastvrijheid die van Denen bekend is. Ze mogen zich dan ook in een stijgende belangstelling verheugen, ook in het buitenland. Zo is het de bedoeling dat ze volgende zomer worden opgenomen in het programma van de Nederlandse reisorganisatie Vrij Uit.

In het Deense plaatsje Sentndervig (bij Ringkentbing aan de westkust van Jutland) is onlangs het Elvis Presley Museum geopend, het enige permanente museum van deze soort buiten de Verenigde Staten. Het bevat meer dan duizend voorwerpen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de Amerikaanse rock en roll-ster, die in 1977 na een kort, maar creatief en opwindend leven overleed.

Het nieuwe museum geeft onder meer een chronologisch overzicht van het leven en de carriere van Elvis Presley, waarbij de nadruk ligt op de periode na 1954, toen zijn eerste grammofoonplaat verscheen. De collectie van het museum (uiteraard vele platen, souvenirs, handtekeningen, kaartjes van Presley-concerten, kledingstukken en dergelijke en ook zijn persoonlijke bijbel) steunt in belangrijke mate op de verzamelingen van twee Deense fans, die beiden beschikken over duizenden Elvis-rariteiten.

Het Elvis Presley Museum is te vinden op het adres Nordsentvej 4, Sentndervig, DK-6950 Ringkentbing in Denemarken. Tel: 0045/97339700. Het is dagelijks geopend van 9.30-17.00 uur. Entree 40 Dkr. Kinderen tot 15 jaar 10 Dkr, tot 6 jaar gratis.

Het Zandverstuivingsmuseum in het Deense Rubjerg.

Reageer op dit artikel