nieuws

Kamo Spider berggeit onder de minigravers

bouwbreed

Moro Macchine S.p.A. uit het Italiaanse Porderone bouwt al sinds 25 jaar een kleine graafmachine, die onder de naam ‘Spider Kamo’ in het Mediterane gebied als universeel gravertje een brede inzet heeft gevonden. In het Noordelijk deel van Europa is deze ‘Spin’ nauwelijks bekend. Verwonderlijk is dit overigens niet. De onderwagen van dit type graafmachine is vooral ontworpen voor graafwerk zaamheden in grillig geaccidenteerd en rotsachtig terrein.

Het opmerkelijke rij-loopwerk van deze machine vinden we overigens ook terug bij Oostenrijkse en Duitse machinebouwers en die hun produkten ook toepasselijk aanduiden met Schreitbagger.

De Kamo Spider is in de achterliggende jaren in zijn ontwikkeling niet stil blijven staan . Door voortdurende verbeteringen is de machine up-to-date gebleven en zijn in de ruime cabine de meest moderne besturingselementen te vinden. Mogelijk nog interessanter is, dat Moro Macchine het concept van de onderwagen zodanig heeft aangepast dat de machine nu als loop- zowel als mobiele of zelfrijdende machine (Kamo Mobil) inzetbaar is.

Negen modellen

Het leveringsprogramma van de Italiaanse producent bestaat in de Kamo Spider lijn inmiddels uit vijf verschillende modellen varierend in machinegewicht van 1.8 tot 6.8 ton en met motorvermogens van 22.5 kW (30 pk) tot 63.75 kW (85 pk). De Kamo Mobil serie kent vier modellen in gewicht oplopend van 1.85 ton tot 7 ton en met motorvermogens van 30 pk, 45 pk, 67 pk en 85 pk. De machines in beide lijnen hebben alle een 360 graden zwenkbare bovenbouw met hydraulisch telescoperende graafarm.

De onderwagen is samengesteld uit vier onafhankelijk van elkaar op en neer beweegbare en hydraulisch uitschuifbare poten waarvan bij de Spider uitvoering er twee zijn uitgerust met stempelplaten en twee met hydrostatisch aangedreven wielen. Bij de mobiele uitvoering zijn de twee steunpoten extra uitgerust met twee loopwieltjes waarop de Kamo Mobil zich als zelfrijdende machine kan verplaatsen.

Door de grote beweeglijkheid van dit onderstel kan de Kamo graafmachine in elk type terrein uit de voeten en worden opgesteld. Daarbij behoeven zeer steile hellingen niet te worden geschuwd. De stabiliteit bij graven op hellingen is te vergroten door de machine met een lier aan een boom of anderszins te bevestigen. Naar wens wordt een hydraulisch aangedreven lier door de fabrikant gemonteerd op de onderwagen geleverd.

Het vervoer van deze minigraver is geen probleem. Zowel een kleine aanhanger als een normale vrachtwagen met hoge laadvloer kan hiervoor dienst doen. In beide gevallen ‘stapt’ de machine zelf van en op de wagen. Voor korte trajecten laat de machine zich achter de trekker of auto koppelen.

Behalve verschillende graafbakken, slotenreiniging- en talud bakken zijn ook breekhamers en grondboren op de Kamo graafmachine te gebruiken. Met behulp van een extra aansluiting ke hydraulische handwerktuigen zoals sloophamer, bermmaaier en verdichtingsplaten door de machine worden aangedreven. Voor spoorweg bouwbedrijven is onder de Kamo Spider en Mobil uitvoering ook een railonderwagen leverbaar.

Kamo Mobil model 35. Deze zelfrijdende minigraver heeft een gewicht van vier ton en een motorvermogen van 45 pk. Met de hydraulisch uitschuifbare graafarm wordt een graafdiepte van vier meter bereikt.

Reageer op dit artikel