nieuws

Iepziekte kost f. 1,4 miljard

bouwbreed Premium

Het uitsterven van de miljoenen iepen die het aanzien van veel dorpen en steden in ons land bepalen, levert een schadepost op van f. 1,4 miljard. Dat heeft het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek (IBN) in Wageningen becijferd. De iepziekte, overgedragen door de iepe-spintkever, bedreigt de 3,2 miljoen iepen in Nederland.Het ministerie van landbouw is 3,5 jaar geleden gestopt met de bestrijding van de kever. Het werk is overgedragen aan de gemeenten.

Veel gemeenten zeggen niet over het geld te beschikken de ziekte een halt toe te roepen. De enige effectieve methode is het onmiddellijk opruimen van besmette iepen. Nu dat niet meer gebeurt, verspreidt de ziekte zich snel over het land. Tot een echte epidemie is het nog niet gekomen, maar dat is slechts een kwestie van tijd, meent het IBN.

Reageer op dit artikel