nieuws

Grundodrill is universeel toepasbaar Gestuurd boorsysteem voor harde grondlagen

bouwbreed

Het leggen van kabels en leidingen gebeurt tegenwoordig al in veel gevallen met behulp van speciale grondboortechnieken. Het gebruik van gestuurde boormethoden heeft daarbij een grote vlucht genomen en op dit gebied dienen zich met grote regelmaat weer nieuwe of verbeterde technieken aan. Zo lanceerde Tracto-Technik, pionier op het gebied van boortechnieken voor ondergrondse leidingen, kort geleden, de Grundodrill, een universeel toepasbaar bestuurd boorsysteem.

De grootste moeilijkheid bij gestuurde boringen is nog steeds de aard van de grondsamenstelling. Homogene grondlagen geven in het algemeen weinig problemen echter grondsoorten met los steenmateriaal of zeer harde lagen zijn voor de gangbare JET boorkoppen doorgaans weinig toegankelijk of bemoeilijken de besturing. Onder deze bodemomstandigheden dienen vaak sterkere, zwaardere en dus duurdere boorsystemen te worden toegepast. Door de combinatie van verschillende technieken is Tracto-Technik er in geslaagd een relatief licht en compact, alsmede goed wendbaar boorsysteem te creeeren dat getuigt van een goede bestuurbaarheid met name onder moeilijke bodemomstandigheden. Evenals bij andere bekende van boorsystemen wordt bij dit Grundodrill, boorsysteem gebruik gemaakt van Bentonite als boringondersteunend middel.

Grotere boorlengten

De boorinrichting is bedoeld voor het leggen van PE-pijpen met diameters tot ent 250 mm. over lengten tot ruim 100 meter en tot diepten van 10 meter. Daarmee biedt dit systeem goede mogelijkheden in situatie waar railwegen, rivieren en kanalen of brede verkeerswegen dienen te worden gekruist. Bij kleinere diameters zijn grotere boorlengten mogelijk.

Slagmechanisme

Hydraulische grondboringen hebben met name in compacte, verdichte en harde grondlagen hun beperkingen door het verlies aan bestuurbaarheid. Met een in de Grundodrill geintegreerd hydraulisch hamer- of slagmechanisme is dit probleem ondervangen. Dank zij het regelbaar slagmechanisme is de hamerbeweging instelbaar tussen 600 en 1200 spm en daarmee aan de lokale grondomstandigheden aan te passen. Hiermee is steeds een grote penetratie van de boorkop te bewerkstelligen die vergelijkbaar is aan een Grundomat 110 mm bodemrakket.

Tegelijkertijd wordt steeds een nauwkeurig dirigeren van de boorkop gegarandeerd.

De maximale druk- en trekkracht van de installatie bedraagt 6,5 ton. Daarmee wordt een boorsnelheid van rond de 6 m/sec. bereikt. Voor de aandrijving van het hydraulische systeem zorgt een elektromotor van 70 kW. De Grundodrill installatie weegt inclusief boorverlengstukken ca. 2750 kg.

Grundodrill boorkop.

Dank zij de afstandsbediening is de boorinstallatie heel precies in de juiste positie te manoeuvreren.

Reageer op dit artikel