nieuws

Gevels en kunstwerken met laser gereinigd

bouwbreed

Mobiele laserapparatuur vormt een nieuw wapen in de strijd tegen de aantasting van historische monumenten en gevels van oude monumentale panden als gevolg van verwering en verzuring.

Het Franse bedrijf Quelin gespecialiseerd in de restauratie van oude objecten heeft deze techniek als eerste met succes bij enkele projecten toegepast.

De geavanceerde techniek van fotonisch reinigen is het resultaat van een samenwerking van enkele onderzoeklaboratoria, zoals het Franse onderzoekcentrum voor monumentenzorg, het bedrijfsleven waaronder Quelin en laserfabrikant BM Industrie.

De laserapparatuur, die thans door SNFL (Societe de Nettoyage de Facades par Laser) op de markt wordt gebracht bestaat uit een mobiele eenheid, die de elektronica en de laser omvat. Met behulp van een hierop geconstrueerde robotarm is de operator in staat de laserstraal met grote precisie in alle richtingen te dirigeren.

Microresonantie

De laserbron is een massieve YAG-staaf (Yttrium-Aluminium) met een Neodymium doping. De infra-rood laserstraal waarmee wordt gewerkt, wordt door het verontreinigde steenoppervlak geabsorbeerd.

De hierin veroorzaakte mechanische microresonantie doet de verontreiniging van het oppervlak los komen, waarna dit gemakkelijk van de steenachtige ondergrond kan worden verwijderd.

Het procede is inmiddels toegepast bij kathedralen en basilieken te Amiens, Parijs, Angers, Troyes en Bourges en gebleken is dat met name beeldhouwwerk van historische gebouwen hier uitstekend mee ke worden behandeld.

Het grote voordeel van het systeem is dat chemische reinigings middelen of gebruik van zand of gritmateriaal hier tot het verleden behoren.

De reiniging zou niet alleen grondig gebeuren maar vindt ook contactloos plaats. Het oorspronkelijke profiel blijft onaangetast evenals de historische verwering.

Milieuvriendelijk

Dank zij de toepassingseenvoud van deze techniek worden veel meer reinigingsmogelijkheden aangereikt. Bovendien is het procede uiterst milieuvriendelijk en is voor de gebruiker bijzonder veilig. Quelin zoekt in Nederland voor deze reinigingstechniek een vertegenwoordiging.

Een door de tand des tijds aangetast stenen koningsbeeld wordt met de laserapparatuur gereinigd.

Reageer op dit artikel