nieuws

Duits parlementscomplex rest alleen nog afbraak

bouwbreed

Het door hoogwater geruineerde in aanbouw zijnde parlementscomplex in Bonn wordt in zijn geheel dan wel gedeeltelijk afgebroken. Een woordvoerder van het ministerie van Bouwzaken bevestigde gisteren tegenover Cobouw nogmaals dat er voor de door Rijnwater overspoelde ruwbouw “niets anders meer opzit dan afbraak”.

HBW was verantwoordelijk voor de ruwbouw van het complex ‘Schurmann-Bau’, vernoemd naar de Keulse architect Joachim Schurmann. Of HBW opdracht krijgt tot de afbraak van de hele wijk met vier ondergrondse en vier bovengrondse verdiepingen staat nog niet vast. Bouwzaken: “We wachten de uitspraak af van de rechtbank over de schuldvraag van de lekkages.”

In de wanden van de betonnen kuip waarin de wijk gebed ligt, hebben duikers talrijke spleten vastgesteld; 300000 meter3 water stroomde naar binnen.

Particuliere investeerders blijken nog steeds belangstelling te tonen voor de immense constructie die nutteloos werd nadat de Bondsdag besloot dat regering, parlement en de belangrijkste departementen op den duur naar Berlijn verhuizen. Bouwzaken: “Twee groepen van aanbieders hebben aanbiedingen gedaan waarover te praten valt.”

Bouwminister Irmgard Schwaetzer bepleit de verkoop van het overheidsobject aan particulieren. Deze zouden de oorspronkelijk voor parlementariers, bibliotheek en Bondsdag-administratie ontworpen gebouwen aan de tot nu toe in Keulen zetelende Duitse wereldomroep ‘Deutsche Welle’ (3500 medewerkers) ke verhuren.

Asbestsanering

De wolkenkrabber van dit radio- en tv-station in de Domstad moet een asbestsanering ondergaan.

Volgens de laatste berichten heeft een groep van poontwikkelaars aangeboden op de plek van het geruineerde parlementscomplex voor DM980 miljoen een nieuwe behuizing te bouwen voor de Deutsche Welle en drie kleinere departementen die niet mee verhuizen naar Berlijn.

Reageer op dit artikel