nieuws

Dag van architectuur duurt heel weekend

bouwbreed

De activiteiten rond de dag van de architectuur duren dit jaar opnieuw een heel weekend. Den Haag spant de kroon met een intensief en actueel programma. De uitreiking van de BNA-kubus aan Hannie en Aldo van Eyck met aansluitend de benoeming van Aldo als erelid van de BNA vormt een hoogtepunt van de Dag van de architectuur.

Hedy d’Ancona biedt Hannie en Aldo van Eyck vrijdag de kubus aan, als uitgestelde handeling na de tragische misstanden vorig jaar, waarna Carel Weeber als voorzitter Aldo het erelidmaatschap van de vereniging toekent “vanwege zijn grote en voortdurende verdienste voor de architectuur, als denker en als schepper.” Het lijkt een memorabele bijeenkomst te worden, vrijdag in de Maranathakerk in Deventer. De dag van de architectuur werd inmiddels internationaal een spektakel dat rond 1 juli een stroom van activiteiten met zich brengt. Een brochure van de BNA wordt via de VVV-kantoren verspreid, waar men ook regionaal op de hoogte is van de activiteiten.

De lijst van exposities, architectuurroutes, prijsvragen en discussies groeide zo ver uit, dat er hier geen landelijk overzicht meer mogelijk is. Enkele bovenregionale activiteiten voor het komende weekend worden gesignaleerd. Aansluitend op de tentoonstelling over het werk van Theo Bosch (tot 9 juli) in de Arcam Galerie start men vrijdag om 13.45 met een toelichting en route per fiets waarbij ook gebouwen van binnen worden bezichtigd. (aanmelding: Archivisie, 020-4204577, kosten f. 12,50).

Zaterdag bestaat de unieke kans een vroeg en recent werk van de Van Eycks te bekijken: van 12.30 tot 16.30 zijn zowel het voormalige Burgerweeshuis als het kantoorcomplex Tripolis aan de Amstelveense weg te bezichtigen.

Aldo van Eyck geeft tussen 14.30 en 15.30 in het Burgerweeshuis, nu ondermeer Berlage Instituut, een toelichting op beide gebouwen.

Ook is het Hubertushuis die dag tweemaal geopend voor een rondleiding. Inlichtingen Archivisie, 020-420 4577, kosten f. 10. Zondag wordt aan de Amsterdamse Leliegracht de inmiddels bijna traditionele architectuurboekenmarkt gehouden, waar dit jaar vooral ook oudere boeken voorhanden zijn. Rond het cultureel centrum De Meervaart staan de naoorlogse uitbreidingen centraal.

Het Haagse atrium

In Den Haag is het spraakmakende atrium van Richard Meiers stadhuis zaterdag en zondag voor het eerst toegankelijk voor het publiek.

Van 10 tot 17 uur kan men er verschillende exposities bezoeken, onder meer over de ondergrondse avonturen met tunnels onder een stukje Malieveld, de Grotemarktstraat en andere kelders. Zaterdag is een architectuurroute langs ondergrondse ruimten voorhanden, die voor het publiek geopend zijn. Zondag heeft Den Haag drie andere architectuurroutes in de aanbieding langs opgestelde gebouwen: atria, kerken en woningen. Er rijden bussen langs deze routes, waarover men informatie in kan winnen bij ‘Wils en Co’, tel.: 070-3625948.

Zeventien binnenhuisarchitecten staan vrijdag in de Haagse agglomeratie klaar om hun werk toe te lichten en gratis raad te bieden. Informatie: 070-3107846.

Overige hoogtepunten

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is vrijdag, zaterdag en zondag gratis toegankelijk. Naast de tentoonstelling over beelden in de architectuur tussen 1840 en 1940 opent Herman Hertzberger zaterdag aan het einde van de middag de tentoonstelling over architectenbureau MBM uit Barcelona. Zondag 3 juli spreekt Oriol Bohigas van dit bureau om 14.30 over het bureau (kosten f. 10).

In het (vernieuwde) Architectuur Bouwhistorisch Centrum (ABC) te Haarlem wordt vrijdag om 16.00 uur de uitslag bekend gemaakt van een regionale prijsvraag voor een bebouwing langs het Spaarne.

Aan de vooravond van de dag van de architectuur spreekt Onno Greiner er donderdagavond 20.00 uur over theaterbouw. Inlichtingen verstrekt Ellen Siebert, 023-340584.

Voor regionale informatie kan men zowel bij de VVV-kantoren terecht als bij het speciale informatienummer 020-5553655 van de BNA in de hoofdstad.

Zaterdag zijn het voormalige Burgerweeshuis en het aansluitende Tripolis tussen 14.30 en 15.30 open voor bezichtiging.

Op de dag van de architectuur, 1 juli, neemt de RET in Rotterdam de vernieuwde tramhalte en het metrostation van het openbaar vervoerknooppunt Blaak officieel in gebruik. Wethouder Van den Muijsenberg onthult een klok, die de aannemerscombinatie Willemspoortunnel heeft aangeboden. Ontwerper van de klok is Rainer Boerhorst.

Reageer op dit artikel