nieuws

CDA twijfelt aan noodzaak van vertrek Oomen

bouwbreed Premium

Voorzitter mr. C. Oomen van het college van bestuur van de Leidse universiteit blijft in elk geval tot en met dinsdag in functie. Dat gebeurt op verzoek van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Op die dag debatteert de Kamer met staatssecretaris Cohen (Onderwijs) over de door bouwaffaire de Annex veroorzaakte bestuurscrisis aan de Leidse universiteit, die leidde tot het verzoek van de bewindsman aan Oomen zijn functie ter beschikking te stellen.

CDA-Kamerlid Boers-Wijnberg, die donderdag om het debat vroeg, wil van Cohen weten of de procedures wel correct zijn gevolgd. Zij zet vraagtekens bij de conclusie van Cohen dat Oomen het veld moet ruimen. Ook wil zij uitleg over de ingrijpende tijdelijke maatregelen die Cohen heeft genomen om de rust aan de universiteit te herstellen. Zo krijgt de universiteitsraad tijdelijk minder bevoegdheden.

“In het rapport waarop Cohen zijn beslissing baseert, krijgt iedereen een veeg uit de pan, maar uiteindelijk moet alleen Oomen het veld ruimen”, aldus Boers. “Het kan best zo zijn dat die maatregelen de enige uitweg uit de crisis zijn, maar ik wil daar uitleg over. Het gaat om een ingrijpende kwestie.”

Reageer op dit artikel