nieuws

Buitenland investeert minder in China

bouwbreed

China heeft van officiele zijde meegedeeld dat het land in de eerste drie maanden van dit jaar zo’n 50 procent minder buitenlandse investeringen heeft binnengehaald dan in dezelfde periode van 1993.

Peking wijt de afname aan het nieuwe belastingsysteem en aan de wervende acties van andere landen in het zuidoosten van Azie. De mededeling houdt verband met de opgave dat in het eerste kwartaal van 1994 zo’n 10 739 geheel of gedeeltelijk met buitenlands kapitaal gefinancierde bedrijven zijn toegelaten. Dat is 43,6 procent minder dan in het eerste kwartaal van 1993.

Het aantal volledig buitenlandse bedrijven dat zich in China vestigde nam evenwel met 6 procent toe. Beter lijkt het vooralsnog te gaan in de gemeente Peking, de provincie Jilin in het noordoosten van het land en in Tibet. Hier treedt een lichte stijging op in het aantal bedrijven dat met buitenlands kapitaal wordt opgericht. In twaalf provincies liep dit aantal echter met zo’n 50 procent terug. Dat gebeurde onder meer in Shandong, Jiangsu, Zhejiang en Hainan. Om en nabij 70 procent van het buitenlandse kapitaal vloeide in de industriesector. De buitenlandse deelname in vastgoed, infrastructuur en dienstverlening nam af. Ter zake kundigen noemen de geconstateerd teruggang een tijdsverschijnsel en gaan ervan uit dat mettertijd de investeringsstroom weer zal groeien, mits China de gang van zaken op orde brengt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels