nieuws

Bouw houtgestookte centrale toch van start

bouwbreed Premium

EPON, de energieproducent voor Oost-Nederland, begint deze week met de bouw van een poederhoutstookinstallatie op het terrein van de kolengestookte centrale in Nijmegen.

De bouw werd een maand geleden op het laatste nippertje uitgesteld, omdat EPON niet tot overeenstemming kon komen met het Amerikaans-Zweedse samenwerkingsverband Fuller Company, dat de technische installatie levert. De geschilpunten tussen EPON en Fuller Company zijn inmiddels uit de wereld geholpen.

De poederhoutstookinstallatie, die in mei 1995 in bedrijf moet zijn, gaat fungeren als hulpinstallatie voor de kolengestookte centrale. Zestigduizend ton hout zal 45000 ton steenkool op jaarbasis vervangen. Daarmee biedt de voor Europa unieke installatie volgens EPON een goed alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen, die op termijn op zullen raken. De poederhoutstookinstallatie heeft ook een gunstig effect op het milieu. Per jaar zal 110000 ton minder CO2 uitgestoten worden voor een periode van de minstens elf jaar dat de installatie meegaat.

Het hout voor de installatie wordt geleverd door afvalverwerking BFI uit Oosterbeek, die daartoe bouw- en sloophout ontdoet van spijkers en andere ongerechtigheden. Daarmee is ook een gedeeltelijke oplossing gevonden voor de enorme berg afvalhout die jaarlijks in Nederland geproduceerd wordt. Afvalhout levert door verrotting op den duur kooldioxide (CO2) en methaangas. Methaangas is viermaal zo schadelijk als kooldioxide. BFI levert het hout in kleine stukjes aan bij EPON. Fuller Company installeert op het Nijmeegse terrein vier houtvermaalinstallaties die de stukjes hout tot poeder vermalen.

Dagelijks zullen dertig containers met 45 kuub hout verwerkt worden.

Reageer op dit artikel