nieuws

Bewoners Bijlmerflat verliezen geding

bouwbreed

Bewoners van de Bijlmerflats Gerestein en Geinwijk hebben het kort geding tegen de gemeente Amsterdam verloren. Wanneer de laatste bewoners binnenkort de flat Geinwijk hebben verlaten kan dit gebouw worden gesloopt.

Aldus de uitspraak van mr. Gisolf, president van de Amsterdamse rechtbank. In een kort geding tegen Amsterdam eisten 95 bewoners van de flat Gerestein en de nog vijf in de flat Geinwijk woonachtige bewoners van de gemeente dat zolang de sloop nog kan worden afgeblazen de gemeente deze de bewoners niet met sloopplannen lastig moet vallen.

Sloop een feit

Sloop van de twee flatgebouwen maakt zoals bekend onderdeel uit van de omvangrijke verbetering en vernieuwingsplannen van de Amsterdamse Bijlmermeer. De rechtbankpresident wees deze eis van de hand. Volgens mr. Gisolf is de sloop in principe een feit.

Verzet

Tijdens diverse besluitprocedures hebben de bewoners voldoende mogelijkheden gehad om hier tegen in verzet te komen. Ook de eis van de bewoners dat zolang de toekomst van Gerestein nog niet voor 100 procent vast staat Geinwijk niet mag worden gesloopt is door Gisolf afgewezen. Volgens opgave van de gemeente, zo beargumenteerde de rechtbank-president, kan hoewel minder wenselijk de sloop van Geinwijk en nieuwbouw op de grond daarvan los van Gerestein worden gerealiseerd. Tegen de overgebleven bewoners loopt nog een huurontbindingsprocedure waartegen de bewoners bezwaar hebben gemaakt. De eis van de bewoners dat zolang deze procedure nog loopt de gemeente geen voorbereidende sloopwerkzaamheden mag uitvoeren is eveneens door Gisolf afgewezen.

De gemeente Amsterdam verwacht dat zowel deze laatste procedure als ook het bezwaarschrift tegen het afgeven van de sloopvergunning nog deze maand kan worden afgerond. De bedoeling is dan dat Geinwijk nog deze zomer wordt gesloopt.

Reageer op dit artikel