nieuws

Amerikanen willen architect nieuwe tv verkopen

bouwbreed

Onder meer architecten- en ingenieursbureaus rekent het Amerikaanse bedrijf NEOS Technologies uit Melbourne, Florida tot de eerste afnemers van een nieuwe driedimensionale televisie. NEOS kreeg voor het apparaat een produktielicentie van de Amerikaanse marine die het principe ontdekte. De driedimensionale televisie zal zo’n f. 500000 moeten kosten.

Het systeem werkt niet met de bekende rood/groene brilletjes maar projecteert driedimensionale beelden in een kunststof tic koepel. De halve bol meet ruim 46 centimeter in doorsnede. Het ontwerp komt van wetenschappelijk medewerker P. Soltan van het Marine Commando-, Inspectie- en Kustbewakingscentrum uit Point Loma, Californie. Het driedimensionale beeld ontstaat doordat trillende kristallen laserlicht uitpluizen tot zo’n 40000 lichtpunten. Die vallen op een ruimtespiraal die binnen de koepel zit en die met zo’n snelheid ronddraait dat het oog het niet ziet. De bijbehorende computer zorgt ervoor dat de lichtpunten zodanig samenvallen dat ze een beeld vormen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels