nieuws

Amerikaans produkt werkt brandwerend

bouwbreed

Fikkie stoken is leuk. Niet alleen voor kwajongens, maar ook voor serieuze mannen die zelfs op een warme zomerdag hun colbert aan- en hun stropdas omhouden. Dat bleek 23 juni in Dwarsgracht, waar circa vijftig genodigden het minisymposium ‘Brandvertraging rieten daken’ bijwoonden.

Als volleerde pyromanen staan ze handenwrijvend in een kring rond twee brandstapels van riet. Onder hen verzekeringsagenten, bouwondernemers en brandweermannen. “Draaien,” zegt een van hen. “De wind moet er op staan!” Twee aan twee pakken ze het riet en keren het in de richting van waaruit de wind komt. Dan gaat de fik er in.

Vlammen blijven uit, want het materiaal is behandeld met een brandvertragend middel. Rook en stank verspreiden zich over het grasveldje, bij restaurant de Otterskooi in Dwarsgracht. De mannen doen een stapje terug. “Anders gaat m’n pak zo stinken”, licht een van hen toe.

Riet is het meest brandbare materiaal dat wordt gebruikt als dakbedekking, vertelt Klaas Lusthof, directeur van Woodchemie. “Het is gemakkelijk ontvlambaar en een brand in een rieten dak zal zich in de regel zeer snel uitbreiden.”

Als bewijs voor zijn stelling toont hij een aantal krantenknipsels. In Laren kon de brandweer onlangs ter nauwernood voorkomen dat een woning totaal afbrandde. In Ottoland gebeurde in maart 1986 een regelrechte ramp, toen een vuur dat ontstond op het rieten dak van een boerderij zich in korte tijd uitbreidde naar zeven andere gebouwen in de wijde omtrek. Tien gezinnen raakten dakloos. Als door een wonder vielen er geen slachtoffers.

Voetbalvelden

Woodchemie uit Blaricum importeert Pyrobreak tm-EX8, een brandvertragend middel dat werd ontwikkeld in Amerika. Het rieten dak moet er mee worden bespoten en vat daarna minder snel vlam. Rampen zoals in Ottoland ke op die manier worden voorkomen, aldus Lusthof. Het spul wordt in Amerika ook gebruikt om verpakkingsmateriaal zoals karton tegen vuur te beschermen.

Ook de overheid kwam tot de conclusie dat er iets moet gebeuren om de brandveiligheid van gebouwen met een rieten dak te bevorderen.

Het nieuwe Bouwbesluit bepaalt dat zulke daken alleen nog mogen worden aangebracht als ze zijn behandeld met een brandvertragend middel. Dit betekent in de praktijk dat de komende jaren 500000 vierkante meter riet met Pyrobreak moet worden bespoten.

Dat lijkt veel, maar in werkelijkheid is het slechts een tiende deel van het totaal aantal daken dat met riet is bedekt. Want als alle rieten daken in Nederland naast elkaar zouden worden gelegd, zouden ze een oppervlakte van vijf miljoen vierkante meter, oftewel ruim 700 voetbalvelden bestrijken, zo blijkt uit informatie van Woodchemie.

Brandweer

Toch is het Bouwbesluit meer dan een druppel op een gloeiende plaat, vindt Lusthof. Doordat branden in nieuwe panden gemakkelijk ke worden voorkomen, verwacht hij dat veel bewoners van bestaande huizen met een rieten dak ook voor een behandeling zullen kiezen. “Dat geldt zeker voor de mensen die wat beter in hun slappe was zitten. Veel van hen willen veilig wonen en daar zullen ze geld voor over hebben.” Hij verwacht dat ook verzekeringsmaatschappijen binnenkort eisen zullen stellen aan de brandveiligheid van dergelijke panden.

De kosten van Pyrobreak bedragen ongeveer f. 20 per vierkante meter. Gemiddeld betekent dit een investering van f. 5000 per rieten dak. H. Zorgman van TNO bevestigt dat een behandeling met een brandvertragend middel veel ongelukken kan voorkomen. Het duurt ongeveer twee uur voordat een brand zich kan uitbreiden als een dak is bespoten met een brandvertragend middel. En in die tijd is de kans groot dat de brandweer ingrijpt.

Vliegvuur

Indien er geen behandeling plaatsvindt is het een kwestie van minuten voordat het hele dak vlam vat. Door ‘vliegvuur’, brandende stukjes die door de wind worden meegevoerd, kan de brand zich dan snel uitbreiden, soms zelfs tot honderden meters in de omtrek. Dit gebeurde destijds in Ottoland waar tijdens de brand een harde wind stond. Zorgman waarschuwt dat het brandwerende spul slechts tijdelijk werkt. Na vijf jaar moet de behandeling worden herhaald, zegt Lusthof.

Om het verschil tussen een brand in bespoten en onbespoten riet aan te tonen wordt op het grasveldje een tweede brandstapel in de fik gestoken. Binnen seconden staat het riet in lichterlaaie.

De mannen kijken vergenoegd. “We mogen wel uitkijken met al dat vliegvuur, zegt een van hen. Hij kijkt hoopvol naar het verweerde rietendak van een nabijgelegen boerderij. Maar er gebeurt niets.”

Reageer op dit artikel