nieuws

Aannemer Van de Ven heeft beste betalingsgedrag Graydon heeft sterren voor:kredietwaardige bouwers

bouwbreed Premium

L. van de Ven is de meest kredietwaardige aannemer in Nederland. Volgens Graydon Nederland heeft het familiebedrijf uit Veghel, waar 130 mensen werken, een zeer hoge betalingsmoraal. De financiele huishouding is beter in orde dan bij de grote bouwconcerns in dit land. Het leverde de onderneming twee sterren en een oorkonde op.

“Wij hebben nog nooit aan acquisitie gedaan. Door gewoon goed te bouwen levert ons dat via mond-tot-mond-reclame voldoende werk op. We worden gevraagd voor een prijsopgave.” Jan van de Ven, directeur/eigenaar van het gelijknamige bouwbedrijf, is verrast dat hij door gewoon zijn werk te doen de meest kredietwaardige aannemer in Nederland is geworden.

“Mijn vader heeft met de paplepel erin gegoten dat de klant koning is. Gewoon op tijd betalen is heel normaal. Je kunt een kleine onderaannemer niet langer laten wachten dan een maand. Als je zo handelt, krijg je degelijke opdrachtgevers. Maar als er iets aan de aflevering mankeert, of de onderaannemer levert slecht werk, dan betalen we slechts een deel.”

Het bouwbedrijf ontwikkelde zich in gestaag tempo na de Tweede Wereldoorlog tot een middelgrote aannemer met een omzet van circa f. 50 miljoen “en een zeer bevredigend resultaat”. De onderneming had het geluk dat het vanaf het begin de bouw heeft gedaan voor ondernemingen als Sligro, Vanderlande Industries en de transporteur Van der Heijden.

Meegegroeid

“Deze industriele bouw is nu een belangrijke poot van ons bedrijf. Op jaarbasis goed voor circa f. 40 miljoen. Voor Sligro hebben we het eerste halletje gebouwd en nu bouwen we hele winkels. We zijn met deze inmiddels grote bedrijven meegegroeid. Daarnaast zijn we betrokken bij restauratie-werkzaamheden en ontwikkelen en bouwen voor woningen voor eigen risico. Om de risico’s te spreiden hebben we ook nog een timmerfabriek die kozijnen maakt. Deze fabriek gaan we de komende maanden moderniseren.”

Bij de uitreiking van de Graydon-oorkonde in Veghel werd duidelijk dat niet alleen de kwaliteit borg stond voor de ontwikkeling van het bedrijf. Het netwerk van Van de Ven is om jaloers te worden. De inderhaast opgetrommelde burgemeester stak niet onder stoelen of banken dat de eigenaar een gewaardeerd lid is van de Veghelse gemeenschap. “Een belangrijk deel van de opdrachtenstroom haal ik uit het netwerk”, t Van de Ven. “Ongeveer 70 procent van de omzet komt van onze vaste klanten. Je moet een beetje sociale binding hebben, dat is echt Brabants.”

Een van de sprekers bij de uitreiking van de oorkonde f. de huidige Australische eigenaar van Van der Heijden f. meent dat het bouwbedrijf door zijn consequente bedrijfsvoering bekend is geworden tot in de Randstad. “Iets zeggen over Van de Ven, is het zelfde als te stellen dat de Paus een goed katholiek is”.

Familie

De toekomst ziet men in Veghel vol vertrouwen tegemoet. De kritiek dat er geen toekomst is voor zelfstandige familiebedrijven legt de huidige eigenaar resoluut naast zich neer.

Van de Ven: “De groei van tien procent per jaar zetten we gewoon voort. Door ons geleidelijk te ontwikkelen houden we binding met de opdrachtgevers. De laatste jaren zijn er genoeg voorbeelden geweest van bedrijven die zonodig moesten verdubbelen en zij gingen kapot. Het blijft gewoon een familiebedrijf, maar de leiding zal wel in handen komen van anderen. De huidige adjunct-directeur is geen familielid.”

Jan van de Ven moet er niet aan denken om zijn aandelen te verkopen aan zo’n randstadbouwconcern, zonder enige sociale binding met de regio. “Als zelfstandige bedrijf zijn er genoeg kansen.”

Eigenaar Van de Ven met de oorkonde van Graydon.

Van Assendelft Fotografie

Graydon-directeur gaat AVBB weer eens bellen

De opmerking van een AVBB-woordvoerster over de kredietwaardigheidsbeoordeling van bouwbedrijven is bij Ruud Huisman, directeur publikatie groep Graydon Nederland, in het verkeerde keelgat geschoten. Zij deed het boek ‘Kredietwaardig in de Bouw’ zaterdag in de Volkskrant af met termen als ‘Vereniging van Huisvrouwen-gehalte en boerefluitjesonderzoek’. Huisman: “In de aanloop hebben we alle branche-organisaties, waaronder het AVBB, benaderd. Het AVBB stelde geen belang in medewerking. Ik zal maar weer eens contact opnemen”.

Het model

Het Graydon Model, dat ten grondslag ligt aan de Top 100, bestaat uit zeven componenten – betalingsgedrag, jaarrekening, financiele- en andere calamiteiten, leeftijd, omvang en rating van de moedermaatschappij. De belangrijkste component binnen het model is het betalingsgedrag.

Een toelichting uit het nog te publiceren boek: “De Top 100 is niet samengesteld door alleen de grote aannemers te nemen. Vanzelfsprekend ke deze bouwbedrijven het hoogste krediet aan vanwege de grootte van de orderportefeuille, omzet, netto-resultaat of bankkrediet. Alle aannemers f. mits zij de rechtsvorm BV of NV hebben f. hebben een even grote kans om opgenomen te zijn in deze top 100 van de meest kredietwaardige aannemers. Die bedrijven zijn geselecteerd waar Graydon zeker van is dat zij een, vergeleken met de branchegenoten, goed tot uitmuntend betaalgedrag vertonen”

Het leverde de lijst f. de top 10 en de laaste twee van de top 100f. hiernaast op, die geheel wordt gedomineerd door familiebedrijven. Huisman: “De betalingsmoraal bij familie-ondernemingen is goed. Zij hebben een naam hoog te houden”.

Top 10 Graydon

1) L. van de Ven (Veghel)

2) BV Aannemingsbedrijf B.M. van Houwelingen (Hardinxveld-Giessendam

3) Geerdink Aannemersbedrijf (Rotterdam)

4) Heddes Bouw (Berkhout)

5) Van der Vorm (Papendrecht)

6) Aannemingsbedrijf H.J. Jurriens (Utrecht)

7) Brands Bouwbedrijf (Emmen)

8) Vastbouw Oost (Rijssen)

9) Kastelein Bouw- en Aannemingsbedrijf (Driebruggen)

10) Bouwbedrijf Bakker Arkel B.V. (Arkel)

99) Dura Bouwgroep (Rotterdam)

100) BV v/h Aannemingsmaatschappij Boele en van Eesteren (Den Haag)

Reageer op dit artikel