nieuws

Werkgroep adviseert verlaging van mac-waarden

bouwbreed

De werkgroep van Deskundigen (WGD) van het ministerie van Sociale Zaken adviseert de mac-waarde (Maximaal Aanvaarde Concentratie) voor lasrook terug te brengen tot 1 mg/m3 als tijdgewogen gemiddelde over acht uur. Dit in tegenstelling tot het rapport ‘Health based recommended occupational exposure limit for ARC welding fume particles not containing chromium and nickel’, vrij vertaald het rapport betreffende rookgassen, die chroom en nikkeldampen bevatten, dat 5 mg/m3 in dezelfde tijd toestaat.

Voor pvc stof bestaat nog geen mac-waarde. Het WGD adviseert het SZW voor inhaalleerbare pvc-stof een mac-waarde van 0,5 mg/m3 als tgg (tijdgewogen gemiddelde) over 8 uur te hanteren. Voor een groot aantal andere stoffen adviseert de WGD eveneens aanzienlijke verscherpingen van de mac-waarden. De rapporten zijn te bestellen bij de Arbeidsinspectie te Den Haag. Nadere gegevens omtrent de verlaging van de verschillende mac-waarden van stoffen zijn aan te vragen bij het ministerie.

Reageer op dit artikel