nieuws

Werkgevers moeten identiteitsbewijs bewaren

bouwbreed

Werkgevers zijn verplicht vanaf 1 juni a.s. nieuwe medewerkers naar hun identiteit te vragen. Dat vloeit voort uit de Wet op de Identificatieplicht, die op die datum in werking treedt. Als de nieuwe medewerker Nederlander is, kan hij zijn identiteit aantonen met een Nederlands paspoort, een toeristenkaart of een gemeentelijke identiteitskaart. (Van deze laatste worden er volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de laatste tijd veel verkocht).

Is de nieuwe medewerker geen Nederlander, dan kan deze zijn identiteit aantonen met een niet-Nederlands paspoort, waarin door de Vreemdelingendienst een ‘vergunning tot verblijf’ is aangetekend. Het kan ook met een vreemdelingenpaspoort of een verblijfsdocument.

Werkgevers zijn verplicht van alle werknemers een kopie van het Identiteitsbewijs in de personeeelsadministratie te bewaren. Dat geldt ook voor werknemers, die al in dienst zijn. Zij krijgen daar tot 1 juni 1995 nog de tijd voor.

Reageer op dit artikel