nieuws

Veiling Affiche De Toulouse-Lautrec onder de veilingshamer

bouwbreed

Bij het veilinghuis Van Sabben komt op 15 mei een affiche van de Franse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) onder de hamer. De poster, getiteld Divan Japonais (1893), is getaxeerd op een bedrag van f.

25000 tot f. 35000. Het is de eerste keer dat in Nederland een affiche van De Toulouse-Lautrec onder de hamer komt. Van Sabben veilt in totaal rond de 550 posters.

De inzender van de Toulouse-Lautrec is een instituut uit Amsterdam dat onbekend wil blijven. Het gaat de opbrengst gebruiken om de collectie te conserveren. Voor datzelfde doel worden ook drie affiches van Alphonse Mucha (1860-1939) geveild. Deze Tsjechische kunstenaar was de vaste afficheur van Sara Bernardt. De drie posters hebben een cataloguswaarde van f. 10000 tot f. 20000 per stuk.

Van een heel ander kaliber is het affiche van Jos Rovers (1893-1976) waarop reclame wordt gemaakt voor de Hollandse stranden. Voor de dame in rode badkledij, die het strandvertier aanprijst, heeft prinses Juliana model gestaan. Het affiche uit 1930 kent een taxatiewaarde van tussen de f. 950 en f. 1250. Een particulier uit Noord-Holland heeft het werk ingebracht.

Een emaille bord uit 1912 met een advertentie voor het Indisch leger, is volgens Van Sabben een volstrekt unicum. Het wervingsbord is getaxeerd tussen de f. 2750 en f. 3500, en heeft in maart een half uur te koop gestaan op een markt in Rotterdam. De koper betaalde er f. 500 voor. Eenzelfde verhaal geldt voor de Bugatti-poster van de Zwitser Gerold Hunziker (1894-1980). Dat werd een maand of vijf geleden voor een paar tientjes op een markt in Groningen gekocht. Van Sabben schat dat het affiche straks zo’n f. 5000 gaat opbrengen.

Op de zesde afficheveiling zal ook de Statendam van Cassandre worden geveild. Het origineel ervan, een gouache, werd tijdens de veiling in 1993 aan Museum Boymans-van Beuningen verkocht. Dit ‘kind’ brengt waarschijnlijk tussen de f. 7000 en f. 9000 op. Een aantal jaren geleden is een ander exemplaar voor zo’n f. 9000 naar een Antwerpse verzamelaar gegaan. Het affiche dat nu wordt geveild mist de zwarte rouwrand en zal daarom minder geld opbrengen.

Voorafgaand aan de veiling op 15 mei in Hotel Lion d’Or aan de Kruisweg 34 te Haarlem zijn er kijkdagen. Vandaag ke belangstellenden gaan kijken tussen 14 en 18 uur. Zaterdag kan men terecht tussen 10 en 18 uur. Zondag is er voorafgaand aan de veiling om 11 uur, tussen 9 en kwart over 10 nog gelegenheid om te kijken.

Reageer op dit artikel