nieuws

Unieke opname complete liederen Samuel Barber

bouwbreed Premium

Een van de artistieke hoogtepunten van de afgelopen paar maanden is de DG-uitgave van de complete liederen van Samuel Barber (1910-1981), aangevuld met tien ongepubliceerde liederen en Dover Beach; een compositie voor stem en strijkkwartet. Uitvoerenden zijn de sopraan Cheryl Studer en de bariton Thomas Hampson die worden begeleid door John Browning, een intieme vriend van Barber, en in Dover Beach, door het Emerson String Quartet.

De beide Amerikaanse vocalisten geven meesterlijke vertolkingen van deze prachtige liederen op teksten van onder andere James Joyce, Robert Graves en Algernon Swinburne. Leuk dat de chronologische volgorde wordt aangehouden waardoor de muzikale ontwikkeling van Barber tussen 1925 en 1972 heel goed te volgen is.

Ik weet zeker dat betere uitvoerenden voor deze werken niet te vinden zijn en een aardige onderscheiding te zijner tijd is dan ook zeker op zijn plaats. (DG 435 867-2, twee cd’s)

De zevende symfonie van Gustav Mahler is niet bepaald zijn populairste, maar de uitvoering zoals die door Giuseppe Sinopoli en het Philharmonia Orchestra gegeven wordt, zou ik niet graag gemist hebben. Vooral de tweede Nachtmusik, met gitaar en mandoline, is betoverend.

Een royale aanvulling krijgen we in de vorm van de altijd weer ontroerende Kindertotenlieder, voortreffelijk gezongen door de bariton Bryn Terfel. De 4D-opname doet alles heel levensecht uit de luidsprekers komen. (DG 437 851-2, twee cd’s) Na het bekroonde deel een komt de alt Nathalie Stutzman nu met het tweede deel in de reeks complete liederen van Robert Schumann. Begonnen wordt met de befaamde Liederkreis, Opus 39, die gevolgd wordt door Lieder und Gesange Opus 27, 51, 77 en 96.

Ook nu weer zingt Stutzmann prachtig, soms sensueel, en geeft vaak haarscherpe karakteriseringen (Waldgesprach!). Catherine Collard, inmiddels helaas overleden, begeleidt wondermooi. Tekst en toelichtingen bijgesloten. (RCA 09026 61728-2).

Liefhebbers van kamermuziek maak ik graag attent op een cd met sonates voor viool en piano van Johannes Brahms. Schitterende, de ziel rakende muziek, zeker wanneer Vladimir Spivakov de violist is. Vooral de melancholie in deze stukken brengt hij heel fraai over en samen met Mikhail Rudy zorgt hij zo voor een bijzondere muzikale ervaring. De 77 minuten durende cd is voortreffelijk opgenomen. (RCA 0926 61390-2) De volmaakte Der fliegende Hollander zal wel niet bestaan, maar de nieuwe Decca-opname van Wagners eerste echte meesterwerk komt er wel heel dicht bij in de buurt. Robert Hale heeft een krachtige, sonore bariton, waarmee hij de gekwelde Hollander schitterend gestalte geeft. Luistert u hiervoor naar de grote monoloog Die Frist is um: aangrijpend! Hildegard Behrens, een befaamde Brunhilde, zet een gepassioneerde, jeugdige Senta neer en hun grote duet aan het eind van de tweede akte gaat door merg en been. De rol van Erik wordt met grote kracht gezongen door Josef Protschka, een intelligente tenor die tot in de kern van de persoon doordringt.

Uwe Heilmann is misschien wel de mooiste Stuurman die ik ooit gehoord heb en Iris Vermillion weet precies hoe zij Mary moet uitbeelden.

De Wiener Philharmoniker onder leiding van Christoph von Dohnanyi klinkt magnifiek en het Wiener Staatsopernchor is in topvorm voor de uiterst belangrijke koren in deze opera. Bijna vergat ik nog Kurt Rydl te noemen die een imponerende Daland zingt. Wie nog een beetje bang voor Wagner is, moet deze opera in deze uitvoering maar eens proberen. (Decca 436 418-2, twee cd’s)

Bewonderaars van Leonard Bernstein wijs ik graag nog even op The royal edition, meer dan honderd cd’s van deze dirigent, die zowel los als in grote dozen verkrijgbaar zijn. Enkele hoogtepunten: de symfonieen van Mahler, Sjostakovitsj en Sibelius.

Van de laatste componist heb ik de symfonieen 4, 5, 6 en 7 beluisterd in een uitvoering van de New York Philharmonic en, zoals zo vaak bij Bernstein, heb ik weer genoten van zijn enthousiaste, vaak heel gevoelige, weergave van deze romantische muziek. (Sony SM2K 47622, twee cd’s)

Reageer op dit artikel