nieuws

Totaal aantal ontslagaanvragen afgelopen jaar sterk gestegen

bouwbreed

In 1993 zijn in totaal 113625 ontslagaanvragen ingediend bij de arbeidsbureaus. Dat is een stijging van 33% ten opzichte van 1992. De bedrijfstak bouw nam van deze aanvragen er in totaal voor 7111 werknemers aan deel.

In het afgelopen jaar werden 95,149 individuele ontslagaanvragen ingediend (+22%) en nog eens voor 18476 werknemers werd collectief ontslag aangevraagd. Van een collectief ontslag spreekt men als het om meer dan twintig werknemers ineens gaat.

De stijging is vooral een gevolg van bedrijfseconomische redenen. Het aantal ontslagaanvragen in verband met arbeidsongeschiktheid daalde met 15%.

Ondernemers in de bouwnijverheid vroegen vorig jaar voor 7111 personen ontslag aan. Voor 5211 mensen gebeurde dit op bedrijfseconomische gronden en voor 1073 op andere gronden met uitzondering van arbeidsongeschiktheid wegens ziekten en gebreken.

Voor dat soort ongeschiktheid werd 481 maal een ontslagvergunning aangevraagd.

Een collectieve ontslagaanvrage werd door bouwbedrijven voor in totaal 346 mensen ingediend.

Reageer op dit artikel