nieuws

Studie naar energiezuinige wijk voor telewerkers

bouwbreed Premium

De gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland zijn een studie begonnen naar de bouw van energiezuinige woonwijken, die vooral bestemd zijn voor zogenoemde telewerkers, mensen die thuis werken.

Het gaat om woonwijken, waarvan de huizen gericht naar de zon worden gebouwd zodat er bespaard kan worden op het gasverbruik.

De aldus verwarmde huizen zijn bestemd voor telewerkers, mensen die thuis met computer en (telefoon)modem contact onderhouden met hun bedrijf. Uit onderzoek is gebleken dat telewerken de werkgever jaarlijks 10000 tot 15000 gulden per werknemer aan kosten kan besparen.

Telewerken in een energiezuinige woning levert een nog grotere besparing op. Volgens een onderzoek van TNO zal het aantal thuiswerkers binnen tien jaar groeien van 80000 nu tot 400000. De gemeente Haarlemmermeer verwacht daarom dat er voldoende behoefte zal bestaan aan de energiezuinige woonwijken.

De zongerichte huizen zijn qua bouw 6500 gulden duurder dan een gemiddelde woning met een eenmalige bijdrage. Haarlemmermeer vindt dat het bedrijfsleven deze extra bouwkosten zou moeten betalen.

Reageer op dit artikel