nieuws

Starrent verhuurt Flowtex voor horizontale boren

bouwbreed

Het verhuurbedrijf Starrent uit Almelo, een dochter van de Bristar Holding, heeft zijn verhuurprogramma uitgebreid met apparatuur voor horizontale boortechniek volgens het Flowtex-systeem.

Het basis-idee voor de Flowtex techniek, volledig bestuurbare horizontale grondboringen, stamt uit de Verenigde Staten en is door het Duitse bedrijf Flowtex verder verfijnd en toepasbaar gemaakt. Sinds de zomer van 1986 wordt dit systeem in Duitsland toegepast voor het leggen van elektriciteitskabels en water- en gasleidingen (PE-HD), alsmede voor speciale toepassingen. De Flowtex booreenheid bestaat uit een verzorgingstruck met hydraulisch aggregaat en voorraadtank en een mobiele boormachine. De boormachine bestaat uit losse, in elkaar geschroefde, richtingsgeorienteerde holle boorstangen en een van sproeinozzles voorziene boorkop. Een onder hoge druk en in geringe hoeveelheden verspoten water-bentoniet oplossing maakt de bodem los en stabiliseert en smeert het boorgat. In de kop van de boor is een zender gemonteerd waardoor via een uitgezonden signaal aan de oppervlakte continu de plaats van de boorkop kan worden bepaald. De speciaal vormgegeven boorkop maakt een doelgerichte richtingsverandering van de boring mogelijk met een minimumstraal van 9 meter. De besturingsnauwkeurigheid zowel horizontaal als vertikaal bedraagt tot een diepte van drie meter +/f. 50 mm en tot een diepte van 10 meter +/f. 200 mm. Aan het einde van de pilot-boring wordt de boorkop verwisseld met een van spuitkoppen voorziene, de diameter van het boorgat vergrotende kop, waaraan de in te brengen buisleiding wordt gekoppeld.

Tegelijkertijd met terugtrekken van de boorstangen wordt het in te brengen materieel, bijvoorbeeld een buisleiding, zachtjes in het door de water-bentoniet oplossing verwijde en gestabiliseerde boorgat getrokken. De pilotboring heeft een doorsnede van 50 mm waarbij afhankelijk van de omstandigheden van 100 tot maximaal 230 meter geboord kan worden. Het opruimen van het boorgat is mogelijk tot een diameter van ca, 300 mm. De werkdiepte bedraagt maximaal 10 meter. Deze nodig installatie kan worden ingezet bij grondsoorten als zand, leem, klei, en dergelijke. Het verhuurbedrijf verhuurt de installatie inclusief bedienend personeel.

Op plekken waar het grond gespaard dient te blijven, is de Flowtex boorinstallatie uitstekend toepasbaar.

Reageer op dit artikel