nieuws

Sphinx verwacht herstel na slecht jaar

bouwbreed

Sanitair- en tegelfabrikant Sphinx in Maastricht heeft in het op 31 maart afgesloten boekjaar een nettowinst behaald van f. 12,8 miljoen tegen f. 30,8 miljoen in 1992/93. De winst per aandeel duikelde van f. 4,34 tot f. 1,68, waarbij rekening is gehouden met de op 27 januari onderhands uitgegeven 1,1 miljoen aandelen.

Voor het lopende jaar verwacht de directie een belangrijke stijging van de winst per aandeel. Op grond van deze verwachtingen wordt voorgesteld de helft van de nettowinst uit te keren. Dit komt neer op f. 0,75 per aandeel (vorig jaar f. 1,50). Het dividend mag in contanten of in aandelen worden opgenomen.

Sphinx, die begin dit jaar de Zweedse branchegenoot Gustavsberg overnam, had in het afgelopen boekjaar te kampen met een teruggelopen vraag naar bouwprodukten. Tegelijkertijd was er sprake van een aanzienlijke margedaling op de belangrijke sanitairmarkt in Duitsland.

Op de resultaten van de tweede helft van het boekjaar drukken de lasten van enkele doorgevoerde reorganisaties, de fusiekosten en hogere belastingen. Op dit moment zijn er tekenen dat het dieptepunt voorbij is en dat de markten in het lopende jaar voorzichtig zullen herstellen.

Reageer op dit artikel