nieuws

Snel duidelijkheid nodig over bouw kerncentrale

bouwbreed

De komende kabinetsperiode moet worden beslist of er in Nederland een nieuwe kerncentrale komt. Aldus directeur drs. H. van Meegen van de Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland EPZ bij de presentatie van het jaarverslag. EPZ wil nadrukkelijk de bestaande expertise op het vlak van kernenergie behouden. De bestaande centrale in Borssele is ontworpen om in bedrijf te blijven tot het jaar 2012.

Wanneer wordt besloten om ter vervanging een nieuwe eenheid te bouwen, moet die beslissing binnen nu en vier jaar worden genomen. De voorbereidingstijd is namelijk lang, aldus Van Meegen. EPZ wil verder in juli afspraken maken met Roemenie om te helpen bij het verbeteren van een aantal bestaande kolencentrales. Aanvankelijk zal daarbij alleen sprake zijn van het uitwisselen van kennis. Ook bestaan er plannen om in Tsjechie bij een bestaande kolencentrale een rookgasontzwavelingsinstallatie te bouwen. Uitgangspunt is steeds dat de poen geld moeten opleveren.

Reageer op dit artikel