nieuws

Rotterdamse aannemer vangt winstval op zonder reorganisatie Omzet Dura valt terug als gevolg stagnatie U-bouw

bouwbreed Premium

De stagnerende utiliteitsbouw in combinatie met het doorschuiven van een enkele grote poen heeft de omzet van Dura Bouwgroep in Rotterdam in 1993 fors getroffen. Door deze ontwikkeling bleef de gefactureerde omzet bijna f 80 miljoen achter ten opzichte van 1992 en komt uit op f 420 miljoen. Zonder reorganisaties heeft men deze val echter ke opvangen.

”De lage omzet was onacceptabel. Echter, bij zo’n terugval zou je ke gaan reorganiseren. Maar wij hebben een groot vertrouwen in de activiteiten van dit jaar en besloten de organisatie in takt te laten”, verklaart ing. D. van Well, lid van de hoofddirectie van Dura Bouwgroep, in een toelichting op de resultaten van 1993.

”Tot nu toe hebben we gelijk had. Onze orderportefeuille eind 1993 bedroeg f 522 miljoen en dat is bijna such200 miljoen meer dan eind 1992. Als Dura willen we een jaaromzet in portefeuille hebben. Een verklaring voor deze sterke groei is het feit dat bijvoorbeeld de nieuwe rechtbank/belastingkantoor op de Kop van Zuid in Rotterdam een jaar later afkwam. Hoopgevend is dat de omzet uit de u-bouw dit jaar zal oplopen van f 170 miljoen naar ongeveer such200 miljoen.” De van origine Rotterdamse aannemer, die grotendeels in bezit is van de familie van de oprichter Dura, kampte als gevolg van de terugval van de omzet ook met een stagnerend netto resultaat. Ondanks de lagere baten, onderdekking en hogere rente hield de winst zich staande op f 6,577 miljoen (1992: f 6,565 miljoen).

Volgens drs. A.L.M. Nelissen, lid van hoofddirectie, droegen niet alle vijf de werkmaatschappijen bij aan het positieve resultaat. ”Een van de werkmaatschappijen werd geconfronteerd met een vertraging van een groot kantoorpo”, zegt hij zonder verder namen te noemen van de verlieslatende bedrijven. ”We gaan er vanuit dat over dit jaar alle onderdelen winst zullen maken. Over 1994 gaan we in ieder geval uit van tenminste hetzelfde resultaat als 1993.”

Na de structuurwijziging van begin dit jaar functioneren onder de holding ‘Dura Bouwgroep’ vijf besloten vennootschappen en een 50-procents deelneming in Plassmann-Bau in Gronau. In dit Duitse bedrijf participeert Trebbe Bouwbedrijven uit Enschede met een gelijkwaardige deelneming.

Gronden

De orderportefeuille is volgens beide directieleden het eerste kwartaal verder gegroeid. Niet alleen de u-bouw ontwikkelt zich daarin goed, maar ook de woningbouw is van de partij. Van de gefactureerde omzet van f 420 miljoen is nieuwbouw van woningen goed voor such176 miljoen.

Een zorg is het gebrek aan goede woningbouwlocaties. ”Alleen al in Rotterdam en omstreken heeft dat ons f 15 tot such20 miljoen aan omzet in 1993 gekost”, zegt Van Well fel. ”Zo blijven in Rotterdam de gemeentelijke woningbouwproduktiecijfers gigantisch achter. Vroeger stonden we met onze Dura-benen zwaar in Rotterdam. Dat gewicht zijn we aan het verplaatsen. We spreiden onze woningbouwactiviteiten beter. We zijn actief in Bergen op Zoom en Rijswijk (Strijp). In dat laatste gebied krijgt de gemeente na sloop van de kassen over enkele jaren, door een combinatie waarin Dura voor 50 procent participeert, een wijk aangeboden met 1300 woningen.”

Inmiddels kan een aannemer als uitvloeisel van de Vinex niet meer functioneren zonder eigen grond, zo ook Dura. Voor het aan de gang houden van de woningbouwers heeft men 60 tot 65 ha in bezit en in de regio Utrecht een indirect belang van 20 ha. Men denkt tot 2003 er mee uit de voeten te ke. Een gevolg van de Vinex is dat Dura steeds minder sociale woningen gaat bouwen. ”Op dit moment is de verdeling nog 50/50, maar het zal uiteindelijk uit gaan komen op 30 procent sociaal en de rest vrije-sector”, meent Nelissen.

Projectontwikkeling

Als gevolg van de gecombineerde opbouw van de werkmaatschappijen zegt men in staat te zijn rendabel sociale koopwoningen te ke neerzetten. In tegenstelling tot de concurrentie is poontwikkeling (draagt voor 26 procent bij aan de omzet) ingebakken in vier bouwondernemingen.

”Er komt namens het bouwbedrijf een persoon aan tafel te zitten. Het houdt de kosten laag en zorgt voor een goede afstemming met onze bouwers”, aldus Van Well.

”Overigens hebben wij een flexibel ingesteld middenkader, noem het maar de witteborden, die zowel voor de woning- als voor de u-bouw kan werken. Op deze manier houden we ook de kosten goed in de gaten.”

Minder goed ontwikkelt zich de poot renovatie en groot onderhoud. Ten opzichte van 1992 valt de omzet met f 17 miljoen terug tot such74 miljoen in 1993. ”En het einde is nog niet in zicht”, verklaart Van Well. ”Veel woningbouwcorporaties bezinnen zich op de toekomst nu de subsidiestroom is opgedroogd. Als voorzitter van het AVBB-Waterweggebied ga ik binnenkort praten met de Rotterdamse corporaties. Er moet gewoon snel duidelijkheid worden gebracht, waarom het allemaal zo traag van de grond komt. Onderhoud moet toch een keer verricht worden”.

De drie mans directie van Dura met vlnr ing. Van Well, Spenkelink en Nelissen

Reageer op dit artikel