nieuws

Renovatie waterleiding met sleufloos systeem

bouwbreed Premium

In Noord-Holland is bijna twee kilometer drinkwaterleiding bij Heemstede gerenoveerd met een sleufloos systeem. Het betreft een deel van het leidingnet dat uit buizen van asbestcement bestaat.

Bij de koppelingen kwamen regelmatig lekkages voor, met als gevolg overlast voor het verkeer en hoge onderhoudskosten. Het Waterleidingbedrijf Noord-Holland NV koos voor een renovatie met U-liner pe-buis van Rehau, geleverd door Reno Service Benelux BV te Apeldoorn. De ongewenste lekkages behoren nu tot het verleden.

De Rehau-buis wordt gemaakt van standaard polyetheen (HDPE). Dit materiaal heeft een ‘geheugen’ voor de vorm waarin het oorspronkelijk is vervaardigd. De doorsnede is om te beginnen rond, maar wordt in de fabriek in U-vorm gevouwen. Daarna wordt de buis op een trommel gewikkeld en naar de bouwplaats vervoerd. Hij wordt met een lierkabel in de waterleidingbuis getrokken. Als de U-liner eenmaal is ingevoerd, wordt hij verwarmd met behulp van stoom. Door de warmte keert de buis terug in de oorspronkelijke ronde vorm. Na afkoeling vult de pe-buis de bestaande leiding van asbestcement volledig op. Aansluitingen worden gerealiseerd met lassen, flensverbindingen of pvc-zadels. De pe-buis bestaat uit lengtes van 280 meter uit een stuk, die aan elkaar gelast worden. Bij Heemstede is gebruik gemaakt van buis met een diameter van 246 mm en een wanddikte van 14,4 mm. De binnendiameter van de asbestcement leidingen is 250 mm.

Een renovatie zoals met U-liners pe-buis van Rehau heeft een aantal voordelen. De overlast voor het verkeer en de omwonenden is minimaal, omdat er geen sleuven gegraven hoeven te worden. Ook worden bestaande leidingen en kabels gespaard. De kosten zijn beperkt ten opzichte van vervanging van de waterleiding. De uitvoering vraagt weinig tijd en er is slechts een beperkte werkruimte nodig.

Reageer op dit artikel