nieuws

Relatie met OG-belegger versterkt positie De Combi

bouwbreed

De middelgrote aannemer De Combi Beheer uit Heerhugowaard heeft aansluiting gezocht bij Vast-Groep uit Baarn. De laatst genoemde onderneming, waartoe ook Koers-Vast behoort, beheert voor f. 750 miljoen aan onroerend goed in de hotel- en vakantieparkensector. Combi verwacht door de alliantie fors te ke groeien.

“Werkvoorraad en kwaliteit is de beste garantie voor continuiteit. Door deze samenwerking hebben we ons dienstenpakket richting vakantieparken en hotels verbreed. De extra omzet die wij uit de samenwerking verwachten zal aanzienlijk zijn.”

Het gesprek met de eigenaar van De Combi Beheer, N.G. Appelman, is doorspekt met het woord werken. Geen opsmuk “gewoon met plezier werken” is de spreuk. De aanleiding om Appelman op te zoeken is niet alleen de samenwerking met Vast-Groep uit Baarn, maar ook om zijn idee te vernemen over de resultaten van het onderzoek van KPMG Finance over de toekomst van middelgrote aannemers. De accountants stellen dat voor middelgrote bouwbedrijven moeilijke tijden zullen gaan aanbreken, en vooral als het bedrijf ook nog in bezit is van een familie. Overnemingen/fusies of specialisatie lijken de enige uitvluchten. Met een zwiep schuift Appelman het verhaal van KPMG terzijde. “Veel te somber dat onderzoek. Laten we ons maar beperken tot mijn bedrijf, waardoor wordt aangetoond dat er gewoon toekomst is voor goede middelgrote aannemers.”

Bakfiets

Een kleine 23 jaar geleden startte hij met een bakfiets en beukte de onderneming naar het huidige niveau. “We zijn begonnen met onderhoud en renovatie. In de loop der jaren is daar nieuwbouw van woningen en bedrijfshallen en de bouw van winkels en winkelcentra bijgekomen”, aldus Appelman. “De onderneming realiseerde met 160 mensen vorig jaar een omzet van f. 55 miljoen en rendeert goed. Ook zonder de samenwerking met Vast-Groep is onze orderportefeuille voor het gehele jaar gevuld.”

Van de omzet wordt 40 procent gerealiseerd in de sector onderhoud en renovatie, 30 procent in winkels en winkelcentra en de rest is nieuwbouw. Vanwege de relaties met een aantal grote pensioenfondsen, zoals die voor de metaalindustrie f. hiervoor doet men veel onderhoudf. is het bedrijf landelijk gaan werken. Appelman: “We hebben nu vijf vestigingen en binnen een half jaar komen er nog twee bij.”

De twee halve wereldbollen boven de vergadertafel geven niet de expansie richting van Combi weer. “Ze hoorden bij de tafel”, zegt Appelman nuchter. “We beperken ons tot Nederland. Voor deze middelgrote aannemer is die markt nog groot genoeg.”

Opleidingen

De specialisatie van de onderneming is en blijft onderhoud en renovatie. Om op marktschommelingen in te ke spelen is men dit terrein steeds verder gaan verbreden met als laatste de alliantie met de Vast-Groep. Onderdeel van de overeenkomst is dat men het onderhoudspersoneel van deze instelling overneemt en het onderhoud gaat doen van de vakantiebungalows en de hotels van Vast-Groep. “Om een van de marktleiders te ke blijven in de onderhouds- en renovatiesector hebben we vakmensen nodig. We investeren daarom veel in bijscholing en opleidingen.”

In het KPMG-verhaal wordt specialisatie aangegeven als een van de middelen voor middelgrote aannemers om te expanderen en om in de toekomst te ke blijven bestaan. Met meer dan honderd auto’s langs de weg, die een 24-uurs service garanderen, is de onderneming van Appelman toch een voorbeeld van een gespecialiseerd bedrijf, die een relatie is aangegaan met een financieel draagkrachtige partner.

De samenwerking met Vast-Groep gaat verder dan alleen een technische. Een familiebedrijf leiden van deze omvang is erg zwaar. Daarnaast moet ook de continuiteit voor de toekomst zeker worden gesteld.

Managementsteun

Ook al heeft Appelman volgens zijn zegge vier goede vestigingsdirecteuren, hij kan terugvallen op managementsteun vanuit Baarn. Over de invulling daarvan bestaat nog geen duidelijkheid. Een boekenonderzoek vindt nu plaats. “Door deze samenwerking worden we ook in staat gesteld werken met een grotere omvang aan te nemen. Daarnaast willen we toch weer andere onderhoudsterreinen erbij gaan pakken. Een vorm van werkverbreding is de vliegende huismeester, een persoon die klein onderhoudswerk gaat doen, zoals het vervangen van kapotte lampen.”

N.G. Appelman, directeur Combi Beheer

Dick Vader

Is er toekomst voor

middelgrote bouwers ?

De serie naar aanleiding van het onderzoek van KPMG Finance over de toekomst van de middelgrote aannemerij krijgt zijn vervolg. Eerder in deze krant verschenen reacties van het NVOB en de aannemers Systa 1200, Van de Linden en Gebroeders Schram. De redactie van Cobouw wil graag met andere middelgrote ondernemingen in contact komen die een visie hebben op de toekomst, of willen reageren op de eerdere verhalen in deze serie.

Eduard Voorn, telefoon 070-3569243

Reageer op dit artikel