nieuws

Polyblock verwerft voor pvc-dakbanen certificaat

bouwbreed

Polyblock BV te Everdingen heeft van BDA Keurings- en Certificeringsinstituut BV te Gorinchem het KOMO attest- met produktcertificaat of Certificaat van Technische Goedkeuring (CTG) verworven. Het betreft een CTG voor de Flexsom-S-dakbanen van zacht polyvinylchloride met een cachering van polyestervlies afgekort als pvc-P. De banen worden gebruikt voor het vervaardigen van dakbedekkingssystemen.

Het CTG, dat in ontvangst werd genomen door directeur Ph. H.W. Teijgeler, werd verleend vanwege de goede constructieve dakbevestigingen en -afdichtingen die met dit materiaal te bereiken zijn. Met andere woorden, “de borging op het dak is goed verzorgd”, aldus professor N.A. Hendriks van BDA. Het CTG gaat volgens hem verder dan de ISO 9001 omdat dat niets zegt over de verwerking en detaillering. Daarom hebben opdrachtgevers en architecten meer houvast aan het CTG.

Verwerkingsrichtlijnen

Tenslotte geven ISO’s slechts administratieve voorwaarden, waaronder produkten mogen worden toegepast, maar zeggen niets over de produkten in hun toepassing. Om verder elk misverstand uit te sluiten zijn in dit KOMO attest- met produktcertificaat van BDA, veel verwerkingsrichtlijnen en details opgenomen. De dakbanen Flexsom zijn voorts in twee typen te leveren, namelijk de Flexsom-S met een pvc-dikte van 1,2 mm voorzien van de mat van polyestervlies en een Flexsom V zonder mat met een pvc-dikte van 1,5 mm. De Flexsom flexibele pvc dakbanen worden door het bedrijf geleverd in lengten van 10 meter.

De uitvoering met polyestervlies kenmerkt zich doordat de banen van twee meter breed aan beide zijden zijn voorzien van een zelfkant, waardoor ze gemakkelijk en foutloos zijn te lassen. Door vervolgens twee dakbaanrijen in een richting te leggenwaarbij meerdere dakbanen aan elkaar zijn gelast ,en daar dwars tussen een enkele baan te leggen en te lassen op de voornoemde rijen, zijn grote dakvlakken gemakkelijk samen te stellen. Door deze manier van werken en door de zelfkanten treden veel minder snijverliezen op, dan traditioneel.

“Door de vele detailleringen die in de CTG zijn opgenomen verliepen de technische besprekingen tussen BDA en Teijgeler van Polydak niet altijd even soepel, maar uiteindelijk hebben ze dan toch geleid tot het waardevolle rapport”, aldus Hendriks.

Het mechanisch bevestigen van de Flexsom-S dakbedekking.

Reageer op dit artikel