nieuws

Mini rupstelekraantje van Engelse bodem

bouwbreed

Het zijn niet alleen de Japanse fabrikanten die brood zien in de ontwikkeling van hydraulische minikraantjes. Los van die grote machinebouwers heeft het Britse bedrijf Sandhurst Mfg. Co. Ltd. eveneens en dergelijke machine ontworpen en waarvan er thans twee uitvoeringen in produktie zijn genomen.

De belangstelling die Sandhurst inmiddels voor zijn produkt in Engeland heeft ondervonden heeft de producent het vertrouwen gegeven dat die zich niet uitsluitend zal blijven beperken tot de eigen markt. Op de Intermat, waar Sandhurst de Starlifter CX220 voor de Europese markt introduceerde, deelde de fabrikant Cobouw mee ook de Nederlandse markt als een belangrijk potentieel afzetgebied voor deze minikraan te zien en daar derhalve in contact wenste te treden met een solide importorganisatie. De Starlifter CX220 is er in een 1 en 2,2 tons uitvoering. Beide modellen zijn identiek. Echter de 1000 kg uitvoering komt bij volledig ingetrokken stand van de tweedelig telescoperende bij een hoek van 30 graden en hoger niet verder dan een hijslast van 1000 kg. De 2.2 ton uitvoering hanteert bij een giekstand van 30 graden ruim 1040 kg, oplopend tot 2200 kg bij 58 graden en meer. Met de standaard giek in volledig uitgeschoven positie komt de Starlifter tot een haakhoogte van 6080 mm. De heavy duty rupsonderwagen is uitgerust met rubberen loopbanden die worden geleid door een boven- en vier onderrollen. Beide rupsen worden onafhankelijk van elkaar via transmissies aangedreven door axiale zuigermotoren uitgerust met automatische veiligheids terugslagkleppen. De trillingvrij opgehangen aandrijfmotor is een Lister Petter watergekoelde dieselmotor met een vermogen van 22 kW (30 pk) bij 3000 omw/min. Deze zorgt voor de aandrijving van een dubbele tandwielpomp die 2 x 29 liter /min levert en een werkdruk van 210 bar.

Deze pomp voedt behalve de aandrijfmotoren van de beide rupsen, ook de zwenkmotor, de hydraulische liermotor en via het hydraulische systeem verder alle andere kraan- en machinefuncties. De minikraan komt tot een rijsnelheid van 0 – 2,3 km/h. Alle machinefuncties zijn door terugslagventielen, blokkeringen en hydraulische reminrichtingen op lier, zwenk en rupsen beveiligd.

Goed bereikbaar

De motor is voor onderhoud en service rondom goed bereikbaar door de volledig wegklapbare motorbehuizing. Door middel van een standaard aanwezige extra hydraulische aansluiting met een oliedruk van 140 bar en een opbrengst van 29 l/min, zijn aan de machine verschillende hydraulische gereedschappen te koppelen zoals breekhamer, slijptol en onderwaterpomp.

De gebruiker wordt de keuze geboden uit een canopy met beschermende zwaar stalen gaasraster of volledig gesloten, en verwarmde veiligheidsacabine. In transportpositie heeft de Starlifter CX 220 bij horizontale stand van de giek een lengte van 4520 mm een breedte 1890 mm en hoog 2310 mm.

Starlifter CX220 hydraulische minikraan met een max. hijsvermogen van 2.2 ton. De tweedelig telescoperende giek komt tot een haakhoogte van 6080 mm bij een hoek van 58 graden. Een driedelige giek met een handmatig uitgeschoven derde deel is naar wens leverbaar.

Reageer op dit artikel