nieuws

Japan trekt zich terug uit onroerend goed markt VS

bouwbreed Premium

Japanse investeerders hebben sinds 1985 meer dan $77 miljard belegd in onroerend goed in de Verenigde Staten. Zij kochten hotels, golfbanen (het beroemde Pebble Beach in Californie) en kantoorgebouwen (onder meer Rockefeller Center in New York). Maar vorig jaar keerde het tij.

Japanse investeerders en banken verkochten of verminderden hun deelname aan poen met ongeveer $17,6 miljard, oftewel 23% van hun totale investering.

Volgens een rapport van Kenneth Leventhal & Company, een accounting bedrijf in Los Angeles, zal deze terugtrekking dit jaar doorgaan zodat aan het einde van 1994 een kleine $30 miljard, 40% van de totale Japanse investering in Amerikaans onroerend goed, vertrokken kan zijn.

Het effect van deze ‘dis-investering’ wordt versterkt doordat er de te jaren steeds minder nieuw geld vanuit Japan naar de VS gebracht is. Dat bedrag zakte van $16,5 miljard in 1998 naar nog maar $705 miljoen vorig jaar, een daling van 96%.

Overschot

De oorzaak voor deze terugtrekking ligt deels in de Japanse economie, die in een recessie verkeert, waardoor banken en verzekeringsbedrijven f. de typische investeerders in onroerend goedf. hun beleggingsportefeuilles moeten reorganiseren. Daarnaast heeft de enorme bouwactiviteit in de VS in de jaren tachtig, waar de Japanse investeringen aan hebben bijgedragen, geleid tot een overschot aan kantoorruimte, waardoor veel gebouwen minder rendabel zijn geworden. De dis-investering zal vooral hard aankomen in Californie en Hawaii, waar 92% van de Japanse investering heen gaat, voornamelijk in de vorm van de bouw van golfbanen en hotels. Van de poen in Hawaii, bijvoorbeeld, waar in totaal $18,8 miljard in is geinvesteerd, is al 28% failliet of verkocht.

Herstructureren

Het accountantskantoor Leventhal verwacht echter dat de Japanse dis-investering niet een echte crisis zal veroorzaken. De terugtrekking kan opgevangen worden, omdat de grootste problemen in de bouwmarkt in de VS zo langzamerhand voorbij zijn. De prijzen en bezettingsgraad van kantoorgebouwen zijn weer aan het stijgen, nu de Amerikaanse economie aantrekt. Bovendien is er weer geld in de VS zelf beschikbaar voor investering in onroerend goed. De banken beginnen namelijk de gevolgen te boven te komen van hun vaak al te speculatieve activiteiten in de jaren tachtig en zij beginnen weer interesse te krijgen in de aankoop van bouwpoen.

Leventhal roept zelfs Japanse bedrijven op om hun gebouwen niet te verkopen, maar om hun bezit te herstructureren. Verkopen is nog steeds redelijk moeilijk en zal minder opbrengen dan gewenst, daar komt het advies op neer. Japanse investeerders zouden er beter aan doen om hun bezittingen te reorganiseren en Amerikaanse partners te nemen.

Reageer op dit artikel