nieuws

Grote internationale prijsvraag Berlijnse Bundeskanzleramt

bouwbreed

In Duitsland is opnieuw een spectaculaire prijsvraag voor architecten uitgeschreven. Ditmaal gaat het om het Bundeskanzleramt, het kantoor voor de premier. De prijsvraag is ook toegankelijk voor Nederlandse architecten.

De huisvesting van de Duitse premier omvat een vloeroppervlak van circa 19000m2 en is gesitueerd in de regeringswijk rond de Reichstag. Voor de spectaculaire verbouwing daarvan won Sir Norman Foster de eerste specifieke internationale prijsvraag voor een reeks Berlijnse gebouwen voor de rijksoverheid.

Ook voor het Kanzlerambt gaat het om een zogenaamde realiseringsprijsvraag waarin het bekroonde ontwerp wordt gebouwd. Maar in eerste ronde worden vijftig inzenders gekozen die daarna aan het ontwerpen slaan. Deze prijsvraagaanpak onderscheidt zich door een open inschrijving voor deelname, waarvan de uiteindelijke selectie deze zomer plaatsvindt.

Naast ingeschreven architecten uit de EG-lidstaten staat de prijsvraag ook open voor Scandinavische, Zwitserse en Oostenrijkse architecten. De prijsvraag is in overeenstemming met de EEG-richtlijnen en de prijsvraagregels in Duitsland, de inzendingen moeten in het Duits worden ingeleverd. Gehoopt wordt op een evenwichtige deelname van binnen- en buitenlandse architecten, waarbij ook aan jongeren wordt gedacht.

In niet meer dan twintig vellen van A3-formaat, inclusief een tekstaandeel van maximaal vier A4-tjes, moeten ontwerpers een inzicht geven in hun werk, zowel wat uitgevoerde ontwerpen betreft als prijsvraaginzendingen e.d.

De inzendingen moeten uiterlijk 30 mei 1994 verzonden worden.

De selectie van rond de vijftig inzenders gebeurt door een vakgroep onder leiding van de Weense architect Peichl, de Berlijnse architect Klaus Theo Brenner en leden van de Architektenkammern en opdrachtgever. Deze uitslag wordt 27 juni bekendgemaakt.

Prijzengeld

De vijftig gekozen ontwerpers moeten tussen half juli en 14 oktober hun prijsvraagontwerp maken, waarna de plannen nog in december worden beoordeeld.

Voor deze jurering maken Aldo Rossi, Gustav Peichl, Kurt Ackermann, Otto Steidle en andere architecten deel uit van de jury. Voor de deze ronde is in totaal een prijzengeld van DM833000 voorhanden.

De exacte gegevens voor de prijsvraag ke opgevraagd worden bij de Bundesbaudirektion, Buro Annegret Burg, Mohrenstrs. 11, D-10117 Berlin, tel./fax: 00 49 30 2317473.

Reageer op dit artikel