nieuws

Geen bevriezingen meer met TEX PE sloophamers

bouwbreed Premium

Atlas Copco heeft een deel van zijn programma TEX pneumatische sloophamers vervangen door nieuw ontworpen modellen met als type-aanduiding TEX PE. De nieuwe modellen zijn alle uitgerust met het HAPS systeem dat handen en armen beschermt tegen ongezonde trillingen.

De hamers hebben een opvallende slanke vormgeving meegekregen. Hierdoor zijn zij beter hanteerbaar en houdt men tijdens het werk altijd een goed zicht op de beitelpunt.

De slanke vorm is het resultaat van een nieuw ontworpen cilinderhuis. Het aantal onderdelen en bovendien zijn deze in veel gevallen tussen de verschillende typen uitwisselbaar gemaakt. De bekende zijbouten en trekstangen konden worden weggelaten terwijl het huis en het bovenstuk thans een geheel vormen. De eveneens nieuw ontworpen geluidskap is gemaakt van een dun maar sterk materiaal en houdt het geluidsniveau ruim binnen de daarvoor geldende EG-normen. Demonteren voor onderhoud is bij de nieuwe hamers simpel door het losdraaien van een enkele bout. De geluidskap behoeft niet verwijderd te worden.

Bevriezing

Bij deze hamers heeft men ook een oplossing gevonden voor het bekende ‘bevriezingsprobleem’. Doordat de perslucht via een systeem van vier kanalen wordt afgeblazen behoort dit probleem tot het verleden.

Andere vernieuwingen zijn: een langere zuiger die beter geleidt en daardoor minder slijtage veroorzaakt; kleponderdelen van slijtvaste kunststof en daardoor roestvrij; een draaibare slangkoppeling voor meer bewegingsvrijheid tijdens het werken; een aambeeld waarin geen vuil kan dringen waardoor minder slijtage ontstaat en minder onderhoud nodig is.

De nieuwe TEX PE sloophamers van Atlas Copco hebben een slankere vorm en ke niet meer bevriezen.

Reageer op dit artikel