nieuws

Gasunie: Opslag gas West-Nederland moet per 1997

bouwbreed

Ondergrondse opslag van gas in West-Nederland moet in de winter van 1997/1998 een feit zijn om een ongestoorde levering aan de Randstad te ke garanderen. Dit zei directeur Verberg van de Gasunie in een toelichting op het jaarverslag.

De bijeenkomst stond vooral in het teken van de noodzaak om al in de winter van ’96/’97 de omstreden gasopslag in het Drentse Norg gerealiseerd te hebben. Daarnaast is opslag van hoogcalorisch gas in Grijpskerk volgens de Gasunie noodzakelijk.

Oorzaak van de problemen is de daling van de druk in het grote Groningen-veld. Bij extreme koude zou al in de winter van ’96/’97 de druk in het leidingnet onvoldoende ke worden om overal in Nederland ongestoord gas te ke leveren. Daarna zal het probleem alleen maar groter worden. Rond de eeuwwisseling zou men zelfs in een milde winter niet meer zeker ke zijn van levering van gas. Niettemin verzet de provincie Drenthe zich fel tegen de opslag in Norg. Gasunie is in beroep gegaan tegen de weigering van de provincie om het streekplan aan te passen en heeft bovendien de regering gevraagd om een aanwijzing, zodat de provincie verplicht wordt de gasopslag toe te staan. Daarnaast speelt nog een ander specifiek probleem, aldus Verberg. Bij een piek in de vraag zal de IJsselmeer-leiding een knelpunt gaan vormen voor de bevoorrading van het westen. Volgens Verberg hangt het van de geologische gesteldheid af of een bestaand gasveld geschikt is voor gasopslag. Hij wil nog geen uitspraak doen over de locatie van de opslag in West-Nederland voordat eind dit jaar een onderzoek is afgerond.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels