nieuws

Dichte verbinding goed voor blijvend droog kozijn

bouwbreed Premium

Lamikonplan BV te Kerk-Avezaath introduceert een systeem om de verbindingen in nieuwe houten gevelelementen droog te houden. Door de toepassing van dit systeem treedt er geen houtrot meer op in kozijnen en ramen.

Volgens Lamikonplan is de verbinding het belangrijkste deel van een kozijn. Het is niet de houtsoort of een gebrekkig onderhoud, waardoor ramen gaan rotten. De aantasting is het gevolg van vocht, dat via kieren en naden van de verbindingen in het hout doordringt. Daardoor worden houtrot en verfgebreken veroorzaakt, stelt Lamikonplan. De enige echte oplossing is dan ook het dicht uitvoeren van de verbindingen, zodat het hout inwendig droog blijft. Lamikonplan baseert zich op ruim tien jaar ervaring met de aanpak van schade door houtrot in bestaande kozijnen. Een landelijk netwerk van franchise schilders- en aannemingsbedrijven voert het renovatiewerk uit.

Op de methode om de verbindingen blijvend waterdicht uit te voeren is octrooi aangevraagd. Voor de afdichting zijn tweecomponenten-produkten ontwikkeld op basis van epoxy. De kopse kanten van het hout van kozijn en raam worden afgedicht met impregneerlijm. De lijm is flexibel en werkt met het hout mee, zodat er geen open naden ontstaan.

Impregneerlijm

Daarnaast heeft het kozijn verbindingen met dubbele deuvels. Ze zijn van kunststof, worden eenvoudig ingedraaid en zijn voorzien van een speciale deuvellijm. De verbinding krijgt hierdoor een grote mechanische sterkte en de deuvels zijn ongevoelig voor aantasting door vocht. Het raam wordt volgens het Lamikonplan-systeem voorzien van slisverbindingen. Ook die worden gemaakt met de afdichtende impregneerlijm. De timmerfabrieken die werken volgens het Lamikonplan-systeem beschikken over speciale apparatuur, om ervoor te zorgen dat de lijm altijd uit de juiste hoeveelheid van de twee componenten bestaat.

Tien jaar garantie

Ramen en kozijnen van Lamikonplan worden om de twee jaar gecontroleerd. Het uitblijven van houtrot wordt voor tien jaar gegarandeerd volgens de voorwaarden van Verzekerd Keur BV, net als bij renovatiepoen. De kozijnen en ramen zijn van naaldhout. Doordat het hout droog blijft zijn ze echter niet minder van kwaliteit dan als ze van hardhout gemaakt zouden zijn. Volgens Lamikonplan is de levensduur van de gevelelementen met droge verbindingen veel langer dan van ‘traditioneel’ vervaardigde ramen en kozijnen. De aanschafprijs verschilt niet veel, dus de kosten zijn op termijn lager.

Ook het verfsysteem blijft langer intact, wat dure onderhoudsbeurten bespaart. Dat de verbindingen werkelijk droog blijven, is onderzocht door SHR en TNO. Na 800 uur onder water is het houtvochtgehalte in een Lamikonplan kozijn bijna 15% en in ‘traditioneel’ hout ongeveer 19%.

Opengewerkte verbinding in kozijn volgens het Lamikonplan-systeem, met kunststof deuvel.

Reageer op dit artikel