nieuws

Demag plakt eerste CE-merk op telescoopkraan AC 205

bouwbreed Premium

Bouwmachines zullen met ingang van 1 januari 1995 binnen de EG dienen te worden geleverd met CE merk. Dit is vorig jaar tussen de Europese partners afgesproken. Hierop anticiperend liet de Duitse kranenfabrikant Demag vorige week reeds als eerste zijn nieuwste ontwikkeling, de telescoopkraan AC 205, van een dergelijk keurmerk voorzien.

Voor importeur Van der Spek BV uit Vianen reden om de Nederlandse vakpers, vlak voor de opening van de Intermat, uit te nodigen voor een bezoek aan het moderne fabriekscomplex te Wallerscheid.

Na een eerste kennismaking met de, ten Zuiden van Zweibrucken gelegen nieuwe kranenfabriek ter gelegenheid van de officiele opening in mei vorig jaar, waren het met name de grote produktie-activiteiten die zich dit jaar sterk bij het hernieuwde bezoek opdrongen. Daarmee lijken de prognoses die Demag had gesteld bij het besluit tot realisering van nieuwe produktiefaciliteiten voor telescoopkranen beneden de honderd ton hijsvermogen, weinig overtrokken.

Van de hier geplande vier ‘kleine’ AC-modellen konden er door de fabrikant, sinds de introductie eind 1992 van het eerste prototype van de 50-tonner AC 155, inmiddels drie in produktie worden genomen. Na de 50 tonner verschenen ikort tijdsbestek in 1993 de 35 tons AC 95 en tenslotte een 80 tonner die onlangs onder de naam AC 205 ten doop werd gehouden.

Zwaarste model

Het is de bedoeling, we schreven het eerder, dat nog dit jaar aan deze kranenlijn de AC295 wordt toegevoegd. Met een hijsvermogen van honderd ton is dit het zwaarste model dat in Wallerscheid wordt vervaardigd en die een goede aansluiting biedt op de zwaardere AC-kranenrange uit Zweibrucken.

Sticker

Deze machinelijn opent met de 120 tons AC 265 en werd vorig jaar nog uitgebreid met een 500 tons model. De Demag AC 205 is dus het eerste kraanmodel binnen Europa dat, voorzien van een CE-sticker, vorige week de fabriek uitrolde.

De Nederlandse importeur Van der Spek BV uit Vianen had de eer de machine in ontvangst te mogen nemen voor de inmiddels geboren nieuwe eigenaar, het kraanverhuurbedrijf Jongejans uit den Helder.

Nadat de heer Potdevin, bedrijfsleider van Demag in Wallerscheid, de sticker op de machine had aangebracht, werd door technisch directeur Soth en commercieel manager de heer Muller aan de heer L.M. Lubbers van Van der Spek het bij de machine behorende kraanboek overhandigd. Een tweede Demag kraan voorzien van CE merk, maar van hettype AC 95, gaat binnenkort naar Marcon BV in Sittard.

Staande voor de eerste van een CE merk voorziene telescoopkraan, de Demag AC 205, ontvangt de Heer L. Lubbers van Van der Spek BV , Vianen (l.) het bij deze machine behorende kraanboek uit handen van Demag directeur Muller met voldoening toegekeken door W. Soth, technisch directeur van Demag.

Reageer op dit artikel