nieuws

Corporaties op zoek naar gedragscode

bouwbreed

De koepels van woningcorporatie NWR en NCIV denken erover een gedragscode op te stellen, waaraan men zich zal houden als eind van dit jaar de corporaties geheel op eigen benen zullen komen te staan. Deze mededeling deed directeur G. Akina van het NCIV in het programma NOVA.

Zoals bekend zullen woning bouwverenigingen met ingang van 1 januari 1995 het moeten doen zonder subsidies van de rijksoverheid. Om te ke blijven voldoen aan de taak die men van oudsher heeft (het voorzien in de woonbehoefte van mensen die het op eigen kracht niet ke) denkt men de nodige financien te ke halen uit andere activiteiten.

In het programma NOVA werden als zodanig genoemd hypotheekverstrekking, het handelen in verzekeringen en het doen aan poontwikkeling. Volgens professor Primus hoogleraar Volkshuisvesting aan de TH in Delft, “weten lang niet alle corporaties even vlijmscherp de risico’s in te schatten die zij met dit soort activiteiten lopen. Ze denken: we maken flink winst in de woning-koop-sector en doen daarmee leuke dingen voor de mensen in de sociale huursector. Als er winst wordt gemaakt, oke, maar wat als er verlies wordt geleden?”

Volgens voorzitter J. Kuiper van het Nederlands Verbond van Bouwondernemers volgen teveel corporaties “de waan van de dag afhalen. Die denken dat het niet op kan. Maar wat gebeurt er als de markt instort? Als ze failliet gaan zullen de zittende huurders dat zeker financieel gaan merken”. Afgezien van de financiele risico’s die corporaties gaan lopen wordt de commerciele bouwers oneigenlijke concurrentie aangedaan, zo vindt Kuiper, omdat de woningbouwverenigingen nog altijd niet worden verplicht vennootschapsbelasting te betalen en dat scheelt maar even 35%.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels