nieuws

Constructec ’94 lijkt in niets meer op Constructa

bouwbreed Premium

Het karakter van de beurs Constructec 94 Hannover, die in november wordt gehouden, lijkt in niets meer op de voormalige Constructa. In plaats van de grote beurs geent op alle mogelijke produkten voor de bouw, wordt Constructec een innovatief-wetenschappelijk gerichte beurs.

“Het wordt een platform voor het samen ontwikkelen van zo optimaal mogelijke woningen en gebouwen”, aldus Sepp D. Heckmann van de Deutschen Messe AG in Hannover. Op de Constructec ’94 in de nieuwe stijl vindt men volgens hem alle disciplines betreffende engineering, ontwikkelen planning en bouwen onder een dak.

Dat betekent ook, dat er op het gebruik georienteerd aanbod wordt gegeven betreffende de objectbouw. Het is verder volgens Heckmann de bedoeling dat van de beurs een dwingende werking uitgaat naar innovatieve systeemoplossingen en dienstverlening.

“De eisen aan het proces voor het professioneel bouwen, de planning en het realiseren van poen worden steeds hoger”, zo zei hij. “Sterker nog als tot nu toe zal in de nabije toekomst de inzet van innovatieve systemen, technologieen en dienstprestaties het proces van het bouwen bepalen.”

Complex

De informatie en communicatiemogelijkheden voor alle aan het bouwproces deelnemende architecten, ingenieurs, opdrachtgevers, bedrijven en investeerders waren volgens hem tot op heden begrensd en specifiek. “Er bestond en bestaat geen communicatie-instrument dat is toegesneden op het complexe proces van professioneel bouwen”, zo sprak hij.

Constructec staat open voor de bij de bouw betrokken vaklui en geeft een totale en interdisciplinaire aanzet voor een nieuw platform in de communicatie. De beurs is met zijn aanbod geheel gericht op het gezamenlijke proces van objectrealisatie en het gebruik ervan.

Ze biedt een plaats voor dialoog aan alle bij de bouw betrokken partners. Aan deze Constructec ’94 die plaatsvindt in de beurs Hannover van woensdag 2 tot zaterdag 5 november doen ongeveer 400 deelnemende bedrijven en onderzoekinstituten uit ongeveer 23 landen mee. De netto tentoonstellingsruimte bedraagt ongeveer 20000 m2.

Stadsplanning

Het aanbod op de beurs reikt, afgezien van de platformfunctie van technische gebouwsystemen, moderne bouwconstructies en -systemen tot gebouwenmanagement inclusief bewaking en onderhoud. Verdere thematische zwaartepunten zijn stadsplanning, infrastructuur en het ontwerpen van stedelijke gebieden. Dienstverlening ontwikkeling en techniek zijn eveneens pijlers op de beurs. Aandacht krijgen verder de innovatieve architecten en ingenieursbureaus.

Bakens verzet

Met deze aanpak van de vakbeurs heeft de Bondsrepubliek in tegenstelling tot de Bouw Rai, die zojuist is afgelopen, de bakens drastisch verzet. Van een algemene bouwbeurs waarin alle disciplines waren vertegenwoordigd van bouwmaterialen, sanitair, centrale verwarming en klimaatinstallaties tot en met dienstverleningen met ruim 800 deelnemer op een beursoppervlakte van 55000 m2, is de Constructec ’94 geheel anders van opzet en structuur geworden en is het aantal deelnemers gehalveerd.

Het is duidelijk dat sanitaire ontwikkelingen, innovatieve verwarmingstechnologie en klimaat bepalende voorzieningen een belangrijke rol spelen op de ‘innovatief’ ingestelde beurs.

Reageer op dit artikel