nieuws

Bundesbank verlaagt rentetarieven

bouwbreed

De Duitse Bundesbank heeft besloten haar officiele rentetarieven te verlagen met 0,5 procentpunt. Het disconto, dat geldt als bodem voor de tarieven op de geldmarkt, komt daardoor op 4,5% en de Lombard-rente, het plafond voor de geldmarkt, op 6,0%. Dit heeft de Duitse centrale bank bekendgemaakt na afloop van haar tweewekelijkse vergadering.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft daarop aangekondigd met ingang van vandaag de voorschotrente, het officiele geldmarkttarief in ons land, met een kwart procent te verlagen tot 4,5 procent. De verlaging van de Duitse rente kwam niet onverwacht, maar de omvang daarvan was wel een verrassing. Gerekend was op een verlaging van het disconto met slechts 0,25 procentpunt. De renteverlanging in Duitsland werd snel gevolgd door Italie. Daar gaat het disconto van 7,5 naar 7,0%. De Franse centrale bank had haar belangrijkste tarief, de interventierente, aan het begin van de dag al licht verlaagd van 5,6 tot 5,5%. Verwacht wordt dat meer Europese landen zullen volgen.

Reageer op dit artikel