nieuws

Bristar introduceert mobiele breekinstallatie ‘Maxigrind’

bouwbreed

Bristar staat bekend om de veelzijdigheid van zijn leveringsprogramma. De inzending tijdens de TKD zal daarop geen uitzondering maken. Niet alleen op de Bristarkavel maar ook op die van Starrent welk verhuurbedrijf tot de Bristargroep behoort.

Van de Duitse graafmachinefabrikant Nobas komt men met de mobiele en rupsmachines uit de klasse rond de twaalf ton. De rupsmachine is uitgerust met een lange slooparm.

Ook uit Duitsland komt de boorinstallatie Flowtex waarmee boringen verricht ke worden tot een lengte van 800 meter en boordiepten bereikt ke worden tot 300 meter. Afhankelijk van de boorlengte ke sparingen geboord worden tot een diameter van 800 mm.

Mobiele breker

Nieuw bij Bristar is de van Amerikaanse oorsprong zijnde mobiele breekinstallatie Maxigrind 325/425. Dit stuk materieel vindt zijn toepassingsgebied bij het verkleinen van bouw- en sloopafval, asfalt, snoeiafval, pallets, bielsen, boomstronken, autobanden, huisvuil etc.

De krachtbron van deze brekerinstallatie is een Caterpillar 3406 zes cilinder dieselmotor in lijn die vermogens levert van 261 of 316 kW. Via een tweetraps overbrenging met V-snaren en zware poulies komt de aandrijving tot stand. De vulhopper heeft een vulhoogte van 2600 mm en een inhoud van vier meter3. De zwaar uitgevoerde rotor is voorzien van vier verwisselbare segmenten waarop beitels of tanden gemonteerd zijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van freesbeitels met carbide-top of vierkante messen die aan meerdere zijden te gebruiken zijn. De houders voor de beitels of messen zijn op de rotorsegmenten gelast. Per rotor ke 125 freesbeitels of 58 messen worden gebruikt.

Sproei-installatie

De shredderkamer van de Maxigrind is aan de achterzijde van de machine aangebracht. Aan de voorzijde wordt de kamer afgesloten d.m.v. een rubberplaat waarvoor een kettinggordijn is aangebracht. Aan de achterzijde bevindt zich alleen een rubberplaat.

Drie slijtvaste, verwisselbare opschroef breeklijsten zorgen dat het materiaal door de rotor wordt voorgebroken. Deze lijsten zijn gemonteerd op een beweegbare onderplaat die niet te shredderen materiaal, zoals ijzer, onder de rotor door laat passeren, zodat de rotor niet wordt beschadigd. Dit systeem is gepatenteerd. De houder waarin zich het zeefrooster bevindt kan hydraulisch van de rotor worden weggeklapt voor bijvoorbeeld het vervangen of verwisselen van de zeefroosters. Een ingebouwde sproei-installatie zorgt ervoor dat stofoverlast wordt voorkomen.

De lengte van de basisunit bedraagt 9300 mm, de hoogte is 3660 mm en de breedte 2600 mm. Het gewicht, afhankelijk van de uitvoering loopt van 17239 kg tot 19505 kg.

Op de machines zijn talloze opties mogelijk op het gebied van afvoerbanden, afstandbediening, rotorsegmenten en zeefmaten. De grote breker 425 G kan daarnaast worden uitgevoerd met een laadarm met cabine.

Een Maxigrind 350 hier ingezet bij de verkleining van houtachtige materialen.

Reageer op dit artikel