nieuws

Bedrijfschap maakt werk van afscherming schilderwerk

bouwbreed

Het Bedrijfschap Schildersbedrijf heeft een prijsvraag uitgeschreven met als doel het aanbod van afschermingsconstructies voor schilderwerk te vergroten. Niet minder dan 110 inzendingen kwamen binnen en daarmee lijkt het doel van de prijsvraag al bereikt voordat de prijs is uitgereikt.

Schildersbedrijven die het gehele jaar buiten schilderen maken vaak gebruik van afschermingsconstructies zodat weer en wind hun invloed op het werk niet ke laten gelden. Daardoor kan bij veel projecten ook in de winter buitenschilderwerk worden verricht. Veel opdrachtgevers en schildersbedrijven zijn zich maar al te goed bewust van de voordelen van de verletvermindering die door afscherming kan worden bereikt. Voor de opdrachtnemer betekent het een kostenbesparing, voor de opdrachtgever zit er vooral tijdwinst in. Bovendien verbetert een afschermconstructie de arbeidsomstandigheden van de werknemers in het schildersbedrijf. Toch bestaan er nog maar weinig passende afschermingen die meermalen ke worden gebruikt. Reden voor het Bedrijfschap Schildersbedrijf om een prijsvraag uit te schrijven, zodat er meer goede afschermconstructies op de markt komen.

De prijsvraag stond open voor iedereen die is betrokken bij schilderwerk: opdrachtgevers, werkgevers en werknemers in het schildersbedrijf, ontwerp- en ingenieursbureaus, docenten en leerlingen van schildersopleidingen en toeleveranciers. In de prijsvraag zijn twee categorieen onderscheiden: nieuwe en bestaande ontwerpen. In beide categorieen wordt een prijs uitgereikt.

Nominaties

Vrijwel direct nadat de prijsvraag was uitgeschreven bleek al een grote belangstelling. Uiteindelijk zijn 110 inzendingen ontvangen. Daarvan zijn door een jury onder voorzitterschap van drs. E.J.C.Ottevanger, directeur van het Specialistisch Innovatiecentrum voor Uitvindingen, tien ontwerpen genomineerd. Het betreft vijf nieuwe en vijf bestaande ontwerpen.

In de categorie Nieuwe ontwerpen’ zijn genomineerd:

‘moreeen eenvoudig opklapbare afscherming van Burgers schilders- en onderhoudsbedrijven BV uit Duiven;

‘moreeen modulaire afscherming die op verschillende plaatsen en onder verschillende omstandigheden kan worden gebruikt van I20 Produktontwikkeling uit Amersfoort;

‘moreeen verstelbare steigerkap van Layher BV uit Raamsdonkveer;

‘moreeen eenvoudig te transporteren afscherming van Handelsonderneming Luttikhold uit Beltrum;

‘moreeen modulair op te bouwen werkafschermingsparaplu van D. Stellingwerf uit Harderwijk.

Bestaande ontwerpen

In de categorie Bestaande ontwerpen’ zijn er nominaties voor:

‘morede doorwerktent voor eengezinswoningen van Altrex Klimmaterialen BV uit Nunspeet;

‘moreeen complete afscherming voor recreatiewoningen van Schilder- en Glaswerken Elanto uit Putten;

‘moreeen (galerij)afscherming van koppelbare houten frames, bespannen met gewapend PE-folie, van Woningstichting Heerlerbaan en schildersbedrijf Van der Laar uit Heerlen;

‘moreeen koppelbaar scherm met of zonder zijwanden van Karsten Tenten BV uit Zwaag;

‘moreeen afscherming die met en zonder steiger kan worden gebruikt van Schilderwerken Minnema BV uit Tietjerk.

De bekendmaking van de prijswinnaars vindt plaats tijdens het symposium Realisatie van onderhoudsplannen’ dat op 18 mei tijdens de NWR BouwRai wordt gehouden.

Een deel van de inzendingen zal worden gebundeld in een boek dat op dezelfde dag zal worden gepresenteerd.

Een van de inzendingen in de categorie Nieuwe ontwerpen’: de Arcade modulaire afscherming.

Deze verstelbare steigerkap was een van de inzendingen in de categorie Bestaande ontwerpen’.

Reageer op dit artikel