nieuws

‘Badkuip’ aan de Rijn bij Bonn is te koop

bouwbreed Premium

De bouwruine aan de Rijn in Bonn, ooit in aanbouw als een der modernste parlementswijken in Europa en door het hoogwater vanaf gelopen Kerst in een gigantische badkuip veranderd, staat te koop. Particuliere poontwikkelaars blijken belangstelling te tonen voor de ‘Schurmann-Bau’, vernoemd naar de Keulse ontwerper/architect Joachim Schurmann.

Omdat de vier ondergrondse verdiepingen nog steeds onder water staan, is het gesjacher om de prijs van het overheids-po (geraamde kostprijs ruim DM 800 miljoen) in volle gang.

Minister Irmgard Schwaetzer van Bouwzaken is voor een spoedige verkoop. Per slot heeft de enorme bouwput al DM 360 miljoen belastinggeld opgeslokt. De stillegging van de bouw kostte de overheid tot nu toe 18,3 miljoen DM. Contracten met de bouwbedrijven (onder andere de HBG) werden reeds opgezegd. De ruine staat nog steeds in 200000 m3 water.

Schuldvraag

Met het leegpompen van de ‘badkuip’ is nog niet begonnen. De stand van het Rijnwater was nog te hoog. Video-opnames van duikers tonen tot 50 cm brede spleten in de kuip rondom de ruwbouw. Het water drukte de kuip 70 cm omhoog en liet het omhulsel later weer 20 cm zakken.

De hele wijk kwam scheef in de grond te hangen. De beide bouwkranen die dreigden om te vallen werden op tijd gedemonteerd. Bouwzaken schakelde het openbaar ministerie in met de vraag wie de schuld van de schade draagt. Volgens de Technische Hogeschool in Aken is de bouw volledig lek. Het hoogwater is niet alleen door een ontbrekende afdichting binnengedrongen, maar ook door de wand van de kuip. De rechtbank wil weten “of er fouten zijn begaan bij de berekeningen, bij de uitvoering ofwel bij de toezicht op de bouw”.

Prikje

Een particuliere investeerder zou mogelijk bereid ke zijn de bouw te voltooien om de wijk te verhuren, bijvoorbeeld aan de Duitse wereldomroep ‘Deutsche Welle’, de enige tot nu toe serieuze gegadigde voor de wijk. Het radio- en t.v.-station met zetel in Keulen vecht al jarenlang tegen de asbest in zijn wolkenkrabber aan de Bayenthalgurtel. Van renovatie kan pas sprake zijn als voor de bijna 4000 medewerkers een ander gebouw ter beschikking staat.

Over de prijs van de ‘Schurmann-Bau’ laat minister Schwaetzer wel met zich praten, maar “over de verkoop tegen een prikje, bijvoorbeeld een symbolische mark, valt met mij niet te praten”. Schwaetzer hoopt op een prijs van DM 100 miljoen.

De stad Bonn pleit voor een snelle oplossing. “Slopen of afbouwen eisen we. Het een of het ander. Maar wel zo vlug mogelijk. Die stilstand is nog ellendiger.”

Volledige afbraak

Milieu-freaks willen het leegpompen van de wijk verhinderen.Ze eisen volledige afbraak en verandering van de bouwplaats in een biotoop die onder natuurbescherming wordt geplaatst.

Reageer op dit artikel