nieuws

Zonnepanelen bij voorkeur in gevel opnemen

bouwbreed

Zonnepanelen moeten bij voorkeur in de gevel worden opgenomen. Een deel van de kosten kan dan worden terugverdiend door de besparing op andere materialen voor het bekleden van de gevel. Die aanbeveling werd gedaan tijdens de Twaalfde Europese Fotovoltaussensche Zonne-energie (PV) Conferentie in de RAI te Amsterdam.

Ook als een PV-systeem in de gevel wordt verwerkt, zijn de kosten per kWh nog altijd hoger dan die van elektriciteit uit het openbare net. Dat komt onder andere door de noodzaak om de gelijkstroom uit de PV-installatie om te zetten in wisselstroom. De prijs van een PV-systeem wordt voor de helft bepaald door bijkomende kosten. Alleen in speciale gevallen is het rendabel om gebruik te maken van fotovoltaussensche zonne-energie. Voorbeelden zijn het gebruik op afgelegen plaatsen of voor verplaatsbare apparatuur. Volgens minister Andriessen van economische zaken moet in Nederland in 2010 het aandeel aan PV-vermogen in Nederland 250 maal zo groot zijn geworden als op dit moment, namelijk 250 Megawatt. Dr. H. Scheer, president van de Europese organisatie Eurosolar, stelde voor het vermogen in Europa jaarlijks te verdubbelen. In 2005 zou het PV-vermogen in Europa dan reeds duizend maal groter zijn dan nu het geval is, namelijk 15000 Megawatt. Een deel van deze PV-systemen betreft installaties op daken en in gevels van gebouwen.

Reageer op dit artikel