nieuws

Tilburg is groot nieuw justitieel complex rijker

bouwbreed

In Tilburg is het nieuwe Justitieel complex ‘Koning Willem II’ officieel geopend. Deze voormalige kazerne is omgebouwd tot een complex voor opvang van 370 illegale vreemdelingen die op hun uitzetting wachten. Met de aanpassing van het gebouw was een investering gemoeid van f. 40 miljoen.

Bij de bouw zijn milieuvriendelijke materialen verwerkt. De technische installaties zijn geoptimaliseerd. Het programma van eisen is f. vanwege de hoge tijdsdrukf. al ontwerpend ontstaan. In plaats van, zoals aanvankelijk voorzien, beperkte aanpassing ontstond een compleet beveiligde inrichting.

De bewoners verblijven in drie voormalige gebouwen in het hart van het complex.

Ze hebben elk een capaciteit van 120 mensen. Ze zijn van elkaar gescheiden in afzonderlijk beveiligde sectoren met een eigen luchtplaats.

In de directe nabijheid bevinden zich de gebouwen met faciliteiten voor vrijetijdsbesteding: sportzaal, bibliotheek, muziekruimte, werkruimte voor handarbeid etc.

In een van de vleugels van het hoofdgebouw is het dienstencentrum ondergebracht. Hier bevinden zich onder meer de medische diensten en het bureau vreemdelingenzaken.

Andere (ver)bouwactiviteiten hadden betrekking op het personeelsrestaurent, het opleidingsgebouw voor het inrichtingspersoneel, een grote arbeidsloods met magazijnen en aanleg van sportvelden met accommodatie.

De woonverblijven zijn sober ingericht met vier stapelbedden, eenvoudig keukenblok, wandtelevisie, eettafel en toilet. Op de verdieping van elke woonunit bevinden zich sanitaire eenheden, gebeds- en stilteruimten en voetenbad voor rituele wassingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels