nieuws

Sloperij wil geen geld kwijt aan tijdelijke voorzieningen

bouwbreed

Nederland is dichtbevolkt en zodra er ergens een nieuwbouwpo wordt gelanceerd, levert dat de meest verstrekkende gevolgen op. Dat bleek weer op een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag. De zitting werd gehouden naar aanleiding van de door de scheepssloperij Stolk’s Handelsonderneming BV uit Hendrik-Ido-Ambacht aangespannen spoedprocedure.

De scheepssloperij is aan de Rietbaan gevestigd, tegenover de plaats waar volgens de Ambachtse wethouder E. van Cortenberghe een jachthaven met woningbouw moet komen. De Rietbaan is een zijarm van de Noord.

Rijkswaterstaat is al enige tijd bezig met een verscherpte controle op scheepshellingen. Daardoor kwam Stolk ook in beeld. Het bedrijf had een verouderde vergunning in het kader van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren en kreeg opdracht een nieuwe aan te vragen. Stolk deed dat en werd vervolgens getrakteerd op een aantal aanvullende milieuvoorschriften. Die gaan het bedrijf bijna f. 3 miljoen kosten. Stolk heeft op zich niet zo veel problemen met de voorschriften, maar wel met de eis om de voorzieningen nu binnen een termijn van zes maanden a een jaar te treffen, zoals het ministerie heeft voorgeschreven. Als immers de plannen van de gemeenteraad doorgaan om op grote schaal woningen te laten neerzetten tegenover Stolk, dan zal de sloperij toch moeten verhuizen. Slopen en wonen gaat immers vanwege de geluidsproblematiek moeilijk samen.

De gemeente onderkent het probleem ook en er wordt gedacht over een verplaatsing van Stolk naar de insteekhaven op het voormalig Hoogoventerrein Frank Rijsdijk, een stuk noordelijk langs de Rietbaan gelegen. Als die verhuizing doorgaat, is het zonde nu op het oude terrein allerlei voorzieningen te treffen. Voor de gemeente is dat ook niet gunstig omdat de voorzieningen bij een gedwongen verhuizing later weer met Stolk moeten worden verrekend. Van de gemeente verscheen er overigens niemand op de hoorzitting.

Woordvoerder F. de Bruijnen van de dienst Zuid-Holland van Rijkswaterstaat hamerde er op dat de voorzieningen wel binnen de termijn door Stolk moeten worden getroffen. Hij wees op een brief van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland waaruit blijkt dat de provinciale bestuurders ervan uitgaan dat Stolk nog zeker tien jaar op de oude plaats gevestigd zal blijven. Het zou zeer nadelig zijn voor het milieu als Stolk al die tijd op de oude voet zou mogen doorgaan. Maar volgens advocaat J.A. Visser van Stolk is dat ook uitdrukkelijk niet de bedoeling. Het is alleen zaak even de besluitvorming van de gemeenteraad af te wachten. In oktober gaat de gemeenteraad volgens hem definitieve standpunten innemen over de woningbouwplannen.

Reageer op dit artikel