nieuws

Schneider ondermijnt aanzien Deutsche Bank

bouwbreed

De Deutsche Bank beschuldigt de voortvluchtige vastgoed-zwendelaar Jurgen Schneider “jarenlang bewust en systematisch bedrog” te hebben gepleegd. Schneider staat met 1,2 miljard DM bij de Deutsche Bank in het krijt. De materiele schade noemt directeur Hilmar Kopper “beheersbaar”. Maar het aanzien van het grootste Duitse geldinstituut is door de gigantische bouwaffaire sterk ondermijnd, zo meende hij.

De verblijfplaats van Schneider en familie is onbekend. Zijn onlangs gehuurde huis in Florida heeft hij verlaten. De Deutsche Bank financierde acht Westduitse Schneider-objecten. Aan drie wordt nog gewerkt (beurscentrum in Frankfurt, Hotel Rose in Wiesbaden en het ‘Palais am Lenbachplatz’ in Munchen).

Alle worden afgebouwd. Kopper: “Alle uitstaande rekeningen worden door ons betaald. Alle aannemers die aan de door ons gefinancierde poen werken, dragen wij op hun werkzaamheden voort te zetten. Voor de fouten die bij ons zijn gemaakt, hoeft geen van hen op te draaien.”

De onbetaalde rekeningen van de door de Deutsche Bank gefinancierde projecten zouden rond 50 miljoen DM bedragen. Kopper: “Peanuts.”

Ofschoon die DM 1,2 miljard lening voor de objecten van de failliete bouwzwendelaar ook voor Koppers machtige bank “geen bagatel is”, zou de betrokkenheid bij Schneiders bouwwerken “slechts drie/duizendste van het gehele kredietvolume” van dit zo kapitaalkrachtige instituut bedragen. Kopper: “En daarvan staat slechts een gering deel in de brand.”

Schneider, die begin 1994 nog DM 580 miljoen vrij beschikbaar kapitaal bij de Deutsche Bank op een hoge-rente-rekening had staan, heeft op zijn vlucht minstens 219 miljoen meegenomen. Pogingen om DM 219 miljoen die Schneider naar Zwitserland overhevelde in beslag te laten nemen, mislukten.

Kopper: “We waren te laat. Herr Schneider toont de allures van een struikrover. Hij heeft zijn geld opgedeeld en op verschillende wegen verder weg geparkeerd. Mogelijk op de Bahama’s.”

Anachronisme

Het openbaar ministerie in Frankfurt, dat gisteren een bevel tot arrestatie tegen hem uitvaardigde, buigt zich over 100 Schneider-dossiers die de justitie tijdens huiszoekingen in beslag nam. Met valse expertises van beedigde en onafhankelijke consulenten heeft Schneider niet alleen de Deutsche Bank bedrogen, maar ook tientallen andere geldinstituten.

Volgens Hilmar Kopper (Deutsche Bank) is de huidige praktijk van voor-onderzoek bij de financiering van vastgoed voor het bedrijfsleven een anachronisme. Met dit verwijt doelde Kopper op de rond honderd jaar oude wet op hypotheekbanken.

Volgens de hypothekenwet ke banken bij het vaststellen van de marktwaarde van een object beedigde externe deskundigen f. architecten of bouwingenieurs die door industrie- en handelskamers worden aanbevolenf. raadplegen. Maar de banken ke ook hun bouwexperts die zij in vaste dienst namen de waarde van het object laten onderzoeken. Van de geschatte marktwaarde van het object mogen de hypothekenbanken 60% uitlenen. De banken herfinancieren zichzelf door de uitgave van pandbrieven ter hoogte van het uitgeleende kapitaal. Grote poen worden heden ten dage bijna altijd op basis van de te verwachten huurinkomsten gecalculeerd.

Blind vertrouwen

In de affaire Schneider hebben de meeste banken (ook de Deutsche Bank) externe experts om raad gevraagd en schijnbaar blind op hun oordeel vertrouwd. In de branche is echter bekend dat zogenaamd onafhankelijke deskundigen vaak foute analyses leveren, niet alleen na omkoping door projectontwikkelaars, maar ook omdat bouwdeskundigen noch economen het verloop van de conjunctuur tot in alle details ke voorspellen.

Bij het vaststellen van de waarden van grond kan men zich orienteren op de tabellen voor richtprijzen van de gemeenten. Berekening van bebouwde grond is oneindig veel lastiger. Centrale rol daarbij speelt immers de actuele hoogte van de huren en de prognose over de ontwikkeling van de huurprijzen in de toekomst.

Schneider overhandigde zijn banken en hun experts kopieen van huurcontracten waarin hogere huren werden opgesomd dan in werkelijkheid geincasseerd werd. Waarom heeft dan niemand van die experts die fantasiehuren gecontroleerd?

Bijvoorbeeld aan de hand van de huurcontracten? Blijkbaar zijn banken en bouwexperts wat al te lichtvaardig omgesprongen met hun controle-taken bij de Schneider-objecten.

Totale schade: bijna DM 6 miljard, afgezien van de DM 250 miljoen aan rekeningen van de bouwbedrijven.

Reageer op dit artikel